Читај ми!

Различите судбине локалних медија у Србији

Ни приватизација, ни ликвидација. Има медија у Србији који су изабрали трећи пут - да искористе могућност коју им даје Уредба о преносу капитала на запослене. Без накнаде, али уз посебне услове. Другима, ипак, таква шанса није пружена.

Не чекају власника, спремају се да то постану. На списку за приватизацију медија нема Телевизије Врање, али телевизија има списак запослених који би да је одрже у животу.

"То смо од првог дана прижељкиали, али смо имали стратегију за сваку могућу варијанту", каже Зоран Величковић, в. д. директора Телевизије Врање.

Право на пренос капитала имају само они, који на своје име, немају акције других друштвених предузећа. Таквих је у телевизију у Врању десеторо запослених и десеторо пензионера. Питање је, међутим, ко ће, после 20 година, да прави програм. Половина је узела отпремнине - углавном новинари и сниматељи. Још важније, како ће без државних пара до пројектног финансирања?

"Идемо по принципу да један човек ради све. Нема дилеме да су наши тимови оспособљени, да aдекватно одоговоре да наши пројекти буду најбољи", објашњава Зоран Величковић.

Врањанци нису једини, заинтересовани су и у телевизијама у Бору и у Ковачици. Чека се Влада и правилник о преносу капитала.

Због тога људима пропадају дани. Мислим да је то перспектива оних који су за то спремни, али наравно за то је потребан и предузетнички дух и предузетнички дар, а знамо да то нема свако", наводи Нино Брајовић, Удружење новинара Србије.

Иако би, на то не може да рачуна Радио Лесковац. Зграда у процесу реституције плус дуговања, за Агенцију за приватизацију једнако је ликвидација. Запослени кажу, из минуса излазе чим им локална самоуправа исплати плате. Узалуд.

"За нас овај радио значи живот, значи све. Тешко је веровати у то да се нико није потрудио како је требало да се спаси медијска кућа са оволиком традицијом", каже Иванка Стојановић, новинарка Радио Лесковца.

Телевизија Ћуприја је први ликвидирани медиј у Србији. Таква судбина могла би да задеси њихове колеге у још двадесетак медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво