Читај ми!

Преваре на црном тржишту медицинског канабиса

Све је више људи у Србији који за себе или своје најближе покушавају да набаве уље канабиса. Међутим, ти деривати у нашој земљи имају илегални статус. Ипак, за многе пацијенте препреке нема, уља се купују на црном тржишту. Грађани не знају шта купују, а продавци задовољно трљају руке.

У последње време, сведоци смо бројних изјава пацијената који су тврдили да им је уље канабиса помогло и да их је решило мука. Дијагнозе су биле бројне (карцином, неуролошке, реуматске болести), а тегобе због којих су посегнули за уљем, како кажу, неиздрживе. Такве изјаве мотивисале су многе пацијенте да и сами потраже уље канабиса.

Међутим, ту настаје проблем. Вођени паролом "здрав човек има хиљаду жеља, болестан само једну", многи пацијенти су у стању да пробају готово све што се понуди на тржишту. Неретко не знају ни шта купују, а поједини продавци то злоупотребљавају. За помоћ и савет обраћају се удружењима пацијената.

"Људима се под фирмом 'уље канабиса' свашта продаје. Тако ће и бити све док су принуђени да на црном тржишту, од непознатих људи, купују ствари непознатог састава. Дешавало се да им у шприцу продају обичан зејтин, мочу од печења, хладно цеђено уље од семенки индустријске конопље, а у последње време најчешће срећемо људе којима продају разређено уље канабиса", поручује Антоније Ковачевић из Удружења "Лекализација".

Преварени пацијенти се јављају и удружењу "Иницијатива за промену законске регулативе канабиса" (ИРКА).

"Имамо много примера злоупотреба, где људима који нису довољно информисани нуде и јестиво уље и то по цени од 1.200 евра. Доносе и из Холандије, где то купе по веома ниским ценама и овде препродају. Такође имамо капи које су наводно тинтура цветова индустријске конопље (цветови потопљени у алкохол) и ми смо покушавали да дођемо до анализа његових капи, али нисмо успели. У продавницама здраве хране и апотекама била је помама за таблетама, која можда и даље траје", поручује Никола Нешовић из удружења ИРКА.

Пацијенти неретко у удружења донесу оно што су купили и питају их за савет. Тако је до ИРКА дошао човек чија је супруга имала карцином, а који је од различитих продаваца купио пет шприцева. У удружењу тврде да су можда само два уља била права, али да ни за њих нису могли да гарантују, јер само лабораторија то може да утврди.

"На пример, у Нишу, људи су ишли од врата до врата код оболелих од канцера. Некако су дошли до тих података и нудили неко уље. Такве особе углавном једном користе тај број телефона и више их никада не видите и не чујете", поручује Никола Нешовић.

"У апотекама и продавницама здраве хране на таласу иницијативе за легализацију медицинског канабиса, појавило се много разноразних препарата сумњивог порекла који се рекламирају као чудотворни лекови на бази канабиса", упозорава Антоније Ковачевић.

Како каже, ако је веровати маркетингу, неки од њих за 300 динара "лече" канцер, мултиплу склерозу, дијабетес...

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво