Читај ми!

Инспектори у акцији, радници беже са градилишта

У настојању да спречи рад на црно, Инспекција рада је контролисала више од 400 објеката у Београду. Према првим подацима, откривено је 240 радника без уговора. Било је посла и за полицију.

Од почетка године у 15.000 контрола откривено је више од 4.000 радника на црно, а са половином њих послодавци су одмах засновали радни однос. 

За оне које су се затекли на градилишту није било тешко утврдити имају ли уговор о раду, већи проблем су они који су све са шлемом успели да побегну. 

"Блокирали смо све излазе са градилишта, колико то можемо да урадимо, и позвали смо патролу полиције да нам пружи асистенцију у поступку легитимисања", каже Драган Митић, инспектор рада из Зајечара. Према његовим речима, побегло је тридесетак запослених.

Тако је било на новобеоградском градилишту пословно-стамбеног центра где са много подизвођача гради фирма "Неимар-В". Нашој екипи улазак није био дозвољен као ни у Кинески тржни центар.

Ово је до сада највећа акција Инспекције рада. У контроли београдских градилишта, тржних центара и угоститељских објеката на води и копну учествовали су инспектори из свих крајева Србије.

У протеклих годину дана на раду на црно затечено је више од 9.000 радника, чак 8.500 њих у року од три дана добило је легалан посао. Инспектори за сада контролишу регистроване фирме, а у складу са новим Законом о инспекцијском надзору ускоро шире делокруг рада.

"Користим прилику да замолим све оне који су нерегистровани да се региструју, да пробамо да делујемо превентивно, јер од 30. јула Инспекција рада ће кренути са посебним акцијама, са посебним фокусом на нерегистроване привредне субјекте", каже Бојан Јоцић, директор Инспектората за рад.

За контролу нерегистрованих фирми потребна је додатна обука али и већи број инспектора. У овом тренутку сваки од 238 инспектора требало би да контролише по 1.400 фирми.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије