Читај ми!

Вода у Панчеву неисправна за пиће

Панчевци не треба да пију и да за кување користе воду из градског водовода јер је хемијски неисправна, односно појавило се хемијско једињење трихалометана, рекао је градоначелник Павле Раданов на седници Штаба за ванредне ситуације.

МУП је упутио цистерне са пијаћом водом које ће стићи вечерас у Штаб за ванредне ситуације Града Панчева, а након завршетка техничке процедуре у наредних неколико сати биће доступне грађанима.

Градоначелник Панчева Павле Раданов каже за РТС да ће до сутра бити распоређено 12 цистерни у Граду Панчеву и још четири цистерне у околним селима која су прикључена на градски водовод. 

Панчевци ће моћи да се снадбеју водом за биће у центру града испред СО Панчево, Месној заједници "Стрелиште", Месној заједници "Младост" и Месној заједници "Котеж".

Директорка Завода за јавно здравље Панчево Мица Сарић Танасковић каже за РТС да су трихалометани споредни производи који настају у процесу хлоирасања воде.

Како каже, та хемијска једињења не могу изазвати никакве акутне проблеме код грађана, али би његово дуже уношење у организам могло да доведе до штетних последица и додаје да грађани Панчева могу воду да користе за личну хигијену. 

Додала је да је присуство трихалометана у води примећено у данашњим анализама чији резултати су стигли око 14 часова, те да је вечерашње упозорење издато превентивно. 

Директорка Завода није могла да каже шта је извор најновијег загађења воде, али је додала да би до појаве ових материја могао да доведе неки поремећај у квалитету воде на извориштима.

Навела је да ће узроке моћи да утврди Институт "Батут", јер панчевачки Завод није опремљен за такве анализе. 

Директорка ЈКП "Водовод" Милица Радовановић наводи да је интерним анализама током преподнева утврђено да с водом нешто није у реду, о чему је одмах обавештен Завод за јавно здравље.

Према њеним речима, током дана је након консултација са санитарним инспектором и Заводом почело испирање водоводне мреже у намери да се концентрација трихалометана смањи.

Проблема са снабдевањем водом у Панчеву је било и крајем априла, и то због појаве бактерија у резервоарима "Водовода". То је касније довело до хиперхлорисања воде, па је она забрањена за пиће.

Тужилаштво и други надлежни органи још утврђују узроке тог догађаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара