Србија на трећем месту у Европи по загађености ваздуха

Свет обележава Дан заштите животне средине. Србија га дочекује са три и по хиљаде дивљих депонија, загађеним рекама и ваздухом. Према подацима Алијансе за животну средину и здравље Србија се налази на трећем месту у Европи по загађености ваздуха. Проверавали смо где је у Србији ваздух најчистији, а где најзагађенији.

По загађености ваздуха Србија је подељена. Најзагађенији ваздух удишу становници: Бора, Смедерева, Ваљева и Ужица. За разлику од њих пуним плућима дишу на пример Новосађани, Нишлије. То су подаци Агенције за заштиту животне средине из 2014. године.

Тихомир Поповић из Агенције за заштиту животне средине рекао је да најлошији квалитет ваздуха је у Бору и то због специфичног разлога, емисија гасова који настају у топионици. "Међутим, с обзиром на то да је почетком године почела да ради нова топионица која се уходава, очекујемо да ће то стање да буде боље", навео је Поповић.

И док је утицај на респираторне и кардиоваскуларне болести добро познат, нова истраживања су показала да је загађење ваздуха фактор ризика и за карцином плућа, дијабетес, цереброваскуларне болести.

Марија Стојановић из Дома здравља у Ужицу рекла је да је повећан број респираторних инфекција, било да се ради о вирусним или бактеријама. Како додаје, такође пацијенти се жале на-пецкање у очима, свраб, иритацију коже.

Када дува кошава или падне снег лакше се дише, а до тада зими у Београду је загађеност већа због дима из 130 хиљада домаћинстава. И у већем делу Србије зими је веће загађење због грејања на угаљ, али и због индустрије.

Бранислава Матић из Института "Батут" рекла је да имамо лоше путеве, лошу инфраструктуру, уске улице, самим тим спору проходност саобраћаја, а самим тим и повећано аерозагађење.

За постизање стандарда Европске уније у области животне средине потребне су милијарде евра.

Марија Јевтић из Алијансе за животну средину и здравље рекла је да је међународна заједница заинтересована за ту тему зато што ваздух не познаје границе.

Иако нисмо чланица ЕУ, њима смо у комшилуку. Задовољаство нам је што смо у комшилуку и желимо да једног дана будемо део, јер смо на истом географском подручју.

А до тада еколошки покрети предлажу да се вози мање, бирају уређаји који штеде енергију и производи који се рециклирају-што је пракса у многим европским градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара