Читај ми!

Вулин: Закон о социјалном предузетништву до краја године

Министар за рад и социјална питања Александар Вулин каже да би до краја ове године требало да буде донет Закон о социјалном предузетништву, којим ће бити регулисан и положај заштитних радионица, као и предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом.

Закон о социјалном предузетништву, једини пропис који нам недостаје у тој области, регулисаће положај свих тешко запошљивих категорија у нашем друштву, рекао је Александар Вулин обраћајући се учесницима Скупштине Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Србије (УИПС).

Нагласивши да ће тај закон бити "велика промена", јер ће омогућити успостављање неколико нових видова предузећа, министар је напоменуо да је јако важно да буде усвојен до краја године, због тога што се у нашој земљи завршава процес приватизације, преноси Танјуг.

Тим законом биће дата могућност онима који су добили отпремнине у досадашњим предузећима да на другачији начин заснују нову фирму и покрену посао, али и да им држава омогући да тај почетни капитал искористе на најбољи начин, истакао је Вулин у Суботици.

Министарство рада веома поштује заштитне радионице јер у њима особе са инвалидитетом имају прилику да "својим рукама, знањем и радом обезбеђују егзистенцију себи и својим породицама", рекао је Вулин и додао да су, уз велико разумевање председника Владе Србије Александра Вучића и уз подршку Министарства привреде, заштитне радионице изузете из процеса приватизације.

И ове године је држава обезбедила одговарајуће подстицаје за предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, како би тим људима било обезбеђено што више послова, рекао је Вулин.

Скупштина УИПС-а је Вулину доделила захвалницу за "посвећен рад на унапређењу предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом".

Уручујући то признање, председник Скупштине УИПС Драгиша Марковић је изразио задовољство великом подршком коју то удружење, са укупно 35 чланица, има од ресорног министарства и Вулина лично.

Марковић је навео да је Вулин први ресорни министар који је присуствовао седници Скупштине УИПС-а, основаног 1966. године и подсетио да предузећа, јавна и приватна, која чине то удружење, по закону морају да имају најмање 50 одсто запослених особа са инвалидитетом.

Тим предузећима, додао је Марковић, највише је потребна стална подршка у обезбеђивању нових послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара