Читај ми!

Око 5.000 миграната на прелазу Прешево у мају

На граничном прелазу Прешево са Македонијом само у мају је регистровано око 5.000 миграната, што говори о озбиљном повећању њиховог броја, констатовано је током контролне посете заменика заштитника грађана Милоша Јанковића и његових сарадника том прелазу. Нема повећаних тензија на подручју Прешева и Бујановца, саопштава омбудсман.

Како је објављено на сајту омбудсмана, у целој прошлој години је било укупно 16.000 захтева за азил, преноси Танјуг.

У саопштењу је истакнуто и да су размотрени проблеми са којима се сусреће гранична полиција, као и да су договорене заједничке акције у циљу унапређења рада те службе.

Представници пограничне полиције навели су да је потребно боље технички опремити ту службу како би ефикасније обављала посао, а током разговора граничари су нагласили да је граница обезбеђена и да грађани не треба да страхују.

У међувремерну, заштитник грађана Саша Јанковић констатовао је, након састанка са посланицима у Скупштини Србије из Прешева и Бујановца, да на подручју тих општина, након догађаја у Македонији, нема појачаних тензија, па чак ни пораста тежих кривичних дела.

Како је објављено на сајту омбудсмана, Јанковић је након састанка са посланицима Шаипом Камберијем, Ненадом Митровићем и Ризом Халимијем рекао да није чуо примедбе на понашање жандармерије и полиције, као да је веома важно да државни органи на професионалан начин обављају своје послове.

Заштитник грађана је позвао локалне медије и невладине организације да буду активнији у борби за остваривање људских и грађанских права и охрабрују грађане да се обрате омбудсману у случајевима када сматрају да су органи јавне власти прекршили неко њихово право.

На састанку са представницима невладиних организација и медија је констатовано да је посебан проблем на подручју Бујановца и Прешева пријава боравишта, будући да грађани који дуже одсуствују, а одлазак нису пријавили надлежним органима, имају проблема са пријавом боравка. Стога је Јанковић нагласио да је веома битно да грађани поштују прописе.

Како је наведено, представници медија су указали на могућност да у медијима који чекају приватизацију већи број новинара остане без посла.

Јанковић се са сарадницима налази у дводневној посети Прешеву и Бујановцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије