Читај ми!

Василић: Правосуђе никада није било горе

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да правосуђе никада није било горе и да је највећи проблем то што струка ћути на уцене које долазе од извршне власти.

"Свака власт прави правосуђе по својој мери и оно пропада у оној мери колико то власт хоће", рекла је Василићева на трибини "Правосуђе, уставне промене, уставне гаранције и права грађана", преноси Бета.

Василићева је упитала како правосуђе може "мирно да посматра" да Високи савет судства буде продужена рука власти.

"Зар нема судија, колектива да каже да је ВСС, овакав какав јесте продужена рука извршне власти. Како нема реакције када неки судија пријави да је на њега вршен притисак", упитала је Јелисавета Василић која је 35 година била судија.

Критикује што извршна власт крши претпоставку невиности и пита где су судије када премијер "10 пута изађе и каже да је Мишковић крив".

Према њеној оцени, таквим иступањем политичара, руши се ауторитет судства.

"Судије не раде добро. Многи су залутали у правосуђе и то је наш највећи проблем", оценила је Василићева.

Адвокат Слободан Бељански рекао је да је у овако "лошој друштвеној и политичкој клими" небитно на који начин ће бити састављен ВСС јер је, како је оценио, кључан распоред моћи и подложност њеном утицају.

"Ауторитарна власт каква данас постоји Србији, нашла би прилику да намеће своју вољу и другачијем саставу Високог савета судства и Државног већа тужилаца (ДВТ)", оценио је Бељански.

Константин Митић из Друштва судија Србије рекао је да српско правосуђе није баш толико лоше, али је стање што се тиче независности судија боље на папиру него у пракси.

"Постоји разлика између уставно правног положаја судија и положаја какав стварно јесте. Постоји супрематија извршне власти над осталим", оценио је Митић.

Како је истакао, ВСС и ДВТ би требало да врше уставну функцију тако што ће штитити независност судијске и тужилачке функције, оценивши да у тим телима не би требало да буду активни политичари.

Ванредни професор Правног факултета у Београду Танасије Маринковић подвукао је да без судске независности нема ни правне једнакости и сигурности, али и људских права уопште.

"Судство је рак рана нашег система. Устав из 2006. је подбацио на питањима независности судства", рекао је Маринковић додајући да је Устав из 2006. године најнеписменији и најнеконзистентнији акт у историји Србије, због начина на који је донет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара