Читај ми!

Отворен "Зелени камп" у Обреновцу

Волонтеризам је значајан допринос нашем друштву, а његов значај био је видљив пре свега током прошлогодишњих поплава, речено је у Обреновцу приликом свечаног отварања "Зеленог кампа".

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да бити волонтер не значи само обући мајицу и ставити качкет, већ је у питању велика одговорност, преноси Танјуг.

Удовичић је рекао да су волонтери прошле године учествовали у уједињавању Србије, када су показали да волонтеризам значи много, јер даје свима задатак да подстакнемо грађане Србије да свако у мери којој може, допринесе да живимо у чистијој квалитетнијој средини.

"Сматрам да је битно бити волонтер у Србији и општини Обреновцу, јер је она прошле године била иницијална каписла где смо показали да можемо много више", поручио је Удовичић.

Захвалио је волонтерима на раду и нагласио да слика коју шаљу показује да "вредимо много више него што други очекују".

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић подсетила је да је данашњи Mеђународни дан заштите животне средине успостављен 1972. године, на првој конференцији УН о заштити животне средине у Стокхолму, и да је поносна што је иницијатор тога била делегација тадашње СФРЈ.

Према њеним речима Министарство у политици заштите ослања се на три стуба. "Први је усвајање правних тековина и законодавства ЕУ у овој области, други хармонизација домаћег законодавства и имплементација истог у Србији, и трећа едукација, јачање јавне свести и сарадња са невладиним сектором. Убеђени и уверени смо да кроз успостављање овог механизма можемо заједнички да утичемо да сваки грађанин постане активан и промотер заштите животне средине", рекла је министарка.

Такође је пренела да је Министарство ове године објавило конкурс за суфинансирање пројеката из области заштите животне средине на који могу да се пријаве удружења и организације.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је постала традиција да ЕУ заједно са Министарством омладине и спорта награђује волонтереске акције и појединце. "Ове године, након прошлогодишњих поплава, одлучили смо да волонтере наградимо овом акцијом у Обреновцу", рекао је Давенпорт честитајући на огромном интересовању јер се за Зелени камп пријавило 400 волонтера, а изабрано је 100.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да волонтери дају пример младима и указују на значај волонтеризма, те доприносе друштву својим радом да наше окружење буде много лепше.

Делегација ЕУ У Србији, Министарство омладине и спорта, општина Обреновац и ЕУ инфо центар, у сарадњи са Канцеларијом за младе Обреновац, Фондацијом за младе Обреновац и организацијом Млади истраживачи Србије - Волонтерски сервис Србије, обележили су Светски дан заштите животне средине организовањем "Зеленог кампа" у Обреновцу, како би општина која је највише била погођена поплавама добила нове зелене површине.

Делегација ЕУ, у сарадњи са партнерима, организовала је "Зелени камп" као награду за волонтере из свих крајева Србије, који су прошле године учествовали у камповима за пружање подршке поплављеним подручјима и најугроженијем становништву, које је организовало Министарство омладине и спорта кроз програм "Млади су закон".

"Зелени камп", који траје још до сутра, окупља стотину волонтера који ће уложити више од 800 сати добровољног рада на озелењавању дечијих вртића "Цицибан", "Весељко" и "Зека", као и 12 приватних кућа чију је изградњу финансирала ЕУ након прошлогодишњих поплава.

Тридесет волонтера ангажовано је на акцији чишћења одводног канала у насељу "Браће Југовић", који је након прошлогодишњих поплава закрчен чврстим отпадом и готово нефункционалан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара