Читај ми!

Зимски распуст за ђаке у фебруару

За ученике основних и средњих школа зимски распуст у школској 2015/2016. биће у фебруару, док ће за новогодишње празнике ђаци имати осам слободних дана у јануару.

Нови календар предвиђа мини-распуст који почиње у четвртак, 31. децембра 2015. године, а завршава се у петак, 8. јануара 2016. године, преноси Бета.

Према новом календару, зимски распуст почиње 1. фебруара и пошто се спаја са Даном државности, ученици ће кренути у школу 16. фебруара.

До сада је распуст био после новогодишњих празника у првој половини јануара и трајао је око три седмице.

Помоћница министра просвете Снежана Марковић рекла је да је то министарство одлучило за зимски распуст у фебруару због уједначавања дужине полугодишта и захтева школа из планинских предела.

"Прво полугодиште било је несразмерно краће у односу на дуго и није било довољно времена за проверу знања и оцењивање. На почетку године врши се провера знања, знамо да се ђаци обично у септембру воде на ескурзије и онда децембар буде агонија и за наставнике и за ђаке, тако да смо то желели да променимо", рекла је Снежана Марковић агенцији Бета.

Марковићева је навела да се зимски распуст померио за фебруар и због већег броја пристиглих захтева сеоских школа, посебно Златиборског округа.

"Сведоци смо да је последњих година зима јача у фебруару у односу на јануар, па те школе у сеоским срединама имају много веће трошкове грејања, а многим ђацима је отежан пут да дођу у школу", нагласила је Марковићева.

Како је навела, право на слободне дане због Нове године и Божића имају сви запослени, већина фирми спаја те дане, па су зато спојени. Биће то један мали предах, таман да се деца припреме за финалне задатке пред крај првог полугодишта", додала је Марковићева.

Деца ће имати и распуст због Ускрса који ће се спојити са Празником рада за 1. мај, па ће тако одмарати од 28. априла до 3. маја.

Предвиђено је да, као и претходних година, имају мали распуст од три дана у новембру.

"Можда се чини, али остао је исти број дана за распуст као и претходних година, само су другачије распоређени", рекла је Марковићева.

Школска година, као и до сада, за средњшколце се завршава 22. јуна, а за ученике основних школа 15. јуна.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара