Читај ми!

Од данас боља заштита за узбуњиваче

Данас ступа на снагу Закон о заштити узбуњивача. Онима који открију корупцију и злоупотребу јавног интереса, држава ће пружити најјачу судску заштиту.

Узбуњивачи ће бити заштићени од отказа, мобинга и одмазде, а суд ће такве предмете решавати по хитном поступку.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић каже за РТС да ће послодавац морати да докаже да узбуњивача није отпустио или казнио зато што је пријавио корупцију, већ зато што је евентуално реч о лошем раднику. Наводи и да последњу реч има суд.

Илић истиче и да узбуњивач прво може да пријави корупцију тамо где ради, а ако нема поверења у послодавца, онда може да се обрати Тужилаштву, Агенцији за борбу против корупције, Заштитнику грађана или медијима.

Узбуњивач увек може да остане анониман, али Илић истиче да га закон мотивише да не остане, јер уколико именом пријави корупцију, много су веће шансе да она буде доказана.

Такође, узбуњивачи могу да пријаве и корупцију у периоду иза нас.

Судије које ће судити на снову овог закона последњих шест месеци су биле на различитим обукама како да се ефикасно заштитие узбуњивачи.

Неколико институција ће контролисати примену закона, а праве показатеље где се више пријављује корупција - у јавном или приватном сектору, коме се узбуњивачи најчешће обраћају и колико су судови ефикасни у њиховој заштити - знаће се за две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара