Повереница: Недопустиво свако насиље над децом

Поводом Међународног дана деце жртава насиља, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је недопустиво свако насиље над децом, физичко злостављање и занемаривање које се мора најстроже кажњавати.

Указујући на поразну статистику у Србији, за коју је истакла да се мора што пре променити, повереница Бранкица Јанковић је у писаној изјави навела да је насиље над децом и даље веома раширено - од насиља у породици, преко насиља у школи, вршњачког насиља и све присутнијег дигиталног насиља, које доноси савремено доба, а којем су највише изложена управо деца, преноси Бета.

Истраживање Уницефа у Србији из 2014. године показује да је више од 40 одсто деце до 14 година доживело насилне методе кажњавања и васпитања, а нека истраживања показују да су деца жртве у 50 одсто случајева насиља у породици, док 70 одсто деце трпи родно засновано насиље у школама.

Повереница је подржала иницијативу за хитну измену и допуну Породичног закона којим би се изричито забранило физичко кажњавање деце и употреба физичке силе као васпитног средства.

"Установе образовања, социјалног рада и здравства кључне су за спречавање насиља над децом, уз интервенцију полиције и правосудних органа", додала је Бранкица Јанковић.

Она је подсетила да је повереник за заштиту равноправности у 2014. години препоручио да се без одлагања донесе Правилник о критеријумима за препознавање свих облика дискриминације у образовним и васпитним установама, као и да се обезбеде сви услови за његову примену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара