Читај ми!

Празник Италије уз изложбе веспи и Алана Форда

Италијанска амбасада у Београду свечаним пријемом обележила је 2. јун, национални празник Италије. Бројне званице из политичког и јавног живота имале су прилику да виде изложбу старих модела веспе и култних стрипова Алана Форда.

Пријем је одржан на 69. рођендан Републике Италије, а неколико дана пошто је италијански председник Серђо Матарела посетио Београд потврдивши дугогодишње односе пријатељства две земље.

Пријему су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, бројне личности из политичког и јавног живота, као и дипломатског кора.

Италијански амбасадор Ђузепе Манцо изјавио је да Италија снажно подржава европски пут Србије.

Манцо је на почетку пријема подсетио да је италијански председник Серђо Матарела прошле недеље боравио у Србији, да је пре две недеље одржан састанак Пријатеља Србије на иницијативу Италије, а да овде вечерас "имамо 1.500 пријатеља Италије из Србије".

Амбасадор Италије је додао и да се његова прошлогодишња изјава са пријема о предстојећим италијанским инвестицијама обистинила, наводећи улагања компаније "Фереро" и других.

"Инвестиција ће још бити", рекао је Манцо.

Протагонисти на овогодишњем пријему, који је приредио Манцо, били су и млади из Србије који су изабрали да уче италијански као други језик.

Пријем је почео интонирањем српске и италијанске националне химне у извођењу ученица хора Треће београдске гимназије у којој постоје двојезична одељења за оне који желе да уче на италијанском и на српском језику.

Гости су потом могли да у салонима и башти амбасаде виде изложбу старих веспиних модела чувене фабрике из Понтедере, који круже Србијом више од пола века. Међу моделима музеја нарочиту пажну је привукла веспа коришћена у филму "Празник у Риму" коју су возили Грегори Пек и Одри Хепберн.

Изложба најпознатијег италијанског двоточкаша приређена је у сарадњи са Музејом веспи из Београда.

У амбасади су поводом националног празника изложене и неке од најлепших страница Алана Форда - најдуговечнијег италијанског хумористичког стрипа који се бави друштвеним темама, а који је био омиљени стрип многих Београђана и постао део културе Балкана.

Гости су присуствовали и пуштању у рад новог еколошки одрживог система осветљења Амбасада Италије.

Реч је о штедљивом осветљењу које је реализовано уз допринос италијанских фирми "Нитеко" и "Сим".

У наредним месецима на кров амбасаде биће постављени соларни панели за еколошко коришћење енергије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се