Читај ми!

Потонуо сплав, испливали пропусти

Због чега се београдски сплав од 160 квадрата, пун људи, делимично нашао под Савом, надлежне инспекције још утврђују. Прави узрок је преоптерећеност.

После делимичног потонућа београдског сплава на Сави испливали су бројни пропусти.

Помоћник министра грађевинарства задужен за инспекцијске послове Александар Симић каже да сплав у тренутку отварања није био регистрован, а ранија дозвола која је истекла била је за 60 особа.

"У тренутку отварања на сплаву се налазило стотинак људи што је, сумња се, један од узрока потонућа. Још од стране управе за испитивање исправности бродова, наложено му је да буду отклоњени одређени недостаци што, видимо, до дана данашњег није отклоњено", каже Симић.

Власник објекта морао је да прибави потребне дозволе, региструје се у Лучкој капетанији где би Републичка инспекција пловидбе могла да исконтролише објекат и пусти га у рад.

Није поштовао процедуру и није једини – сваки трећи пловни објекат нема потребне дозволе. На обалама Саве и Дунава има их око 1.500.

Пре пола године Скупштина Града формирала је радну групу која је припремила нове прописе.

Градска секретарка за стамбено-комуналне послове Нина Јандрић каже да чекају да се на нивоу Републике донесе нови Закон о финансирању локалне самоуправе, који ће дефинисати накнаду за плутајуће објекте.

"Један од основних захтева је да имају плутајућу дозволу коју издаје надлежно министарство. Дефинисаћемо начин везивања и где по зонама могу бити постављени плутајући објекти и које су зоне забрањене", каже Јандрићева.

Да више брину о безбедности, чини се, власнике нису натерале ни предвиђене казне – од 150.000 до два милиона динара.

Иначе, издавање водних дозвола и контрола сплавова у надлежности је Министарства грађевине, саобраћаја и инфрастуктуре, а Град даје решења о локацији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се