Гашић: Добра сарадња са Шпанијом

Министар одбране Братислав Гашић састао се у Мадриду са шпанским колегом Педром Моренесом, са којим је разговарао о билатералној сарадњи две земље и сарадњи у области одбране.

Братислав Гашић и Педро Моренес сагласили су се да су билатерални односи Србије и Шпаније традиционално веома добри и у сталном успону и да о пријатељству два народа најбоље сведочи помоћ шпанске Владе, компанија и грађана након прошлогодишњих поплава у нашој земљи, саопштило је Министарство одбране, преноси Танјуг.

Србија је посебно захвална Краљевини Шпанији на принципијелном ставу када је реч о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, истакао је министар Гашић.

Министри одбране две земље сагласни су да је сарадња у области одбране веома добра, а круна сарадње је заједничко ангажовање у мисији УНИФИЛ-а у Либану.

Током посете, Гашић је уручио војну спомен-медаљу за допринос систему одбране Републике Србије шпанском бригадном генералу Андреасу Чапи Хуидоброу, који је обављао дужност команданта Сектора Исток у мисији УНИФИЛ-а, стоји у саопштењу.

Министар одбране Србије упознао је шпанског колегу са приоритетима српског председавања ОЕБС-у, пре свега у вези са решавањем актуелних кризних ситуација, као и са приоритетима регионалне сарадње.

У разговору је истакнуто да су европске интеграције кључни спољнополитички приоритет Србије, те да наша земља цени залагање Шпаније и активну подршку приступању Србије ЕУ, као и деловање кроз неформалну "Групу пријатеља Србије" у оквиру ЕУ.

Поред Норвешке и Швајцарске, Србија је једина земља која није чланица ЕУ, а која је закључила Административни уговор о сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, што ће допринети јачању домаће наменске индустрије, наводи се у саопштењу.

Министри су разговарали и о сарадњи Србије са НАТО у оквиру Партнерства за мир и јачању партнерства након усвајања Индивидуалног акционог плана партнерства, као највишим обликом сарадње за државу која није опредељена за чланство у Алијанси.

Делегација Министарства одбране посетила је фабрику наменске индустрије "ИНДРА С.А.", а сутра ће обићи војну јединицу за ванредне ситуације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво