Читај ми!

Весић: Несрећа на сплаву последње упозорење

Београдски менаџер Горан Весић каже да је несрећа која се десила на сплаву "Мала Колубара", који је потонуо у тренутку док с се на њему налазили посетиоци, последње упозорење да рад и постављање сплавова треба уредити.

Горан Весић је навео да су сплавови важан део туристичке понуде Београда, али да ће њихов рад морати да буде регулисан строгим прописима, преноси Бета.

Како преноси Служба за информисање Града Београда, Весић је истакао да је Скупштина града била је управу када је пре скоро шест месеци оформила Радну групу која би предложила прописе који ће да уреде не само питање накнаде за сплавове, већ и безбедносне аспекте.

"Радна група је завршила посао и предложила да Град Београд за све сплавове који се користе у комерцијалне сврхе као ресторани, дискотеке, хотели и слично уведе таксу која би се плаћала граду. Висина таксе зависиће од броја квадрата и зоне у којој се сплав налази. За постављање нових сплавова, тражиће се сагласност
Секретаријата за урбанизам и Завода за заштиту споменика културе, како би оно што се поставља на рекама било у складу са урбанистичким стандардима", рекао је Весић.

Градски менаџер је, међутим, додао да су за увођење таксе неопходе измене Закона о финансирању локалне самоуправе. Нагласио је да ће истовремено са увођењем таксе Град Београд усвојити правилник који ће регулисати рад сплавова.

Правилником ће се уредити питања безбедности, односно на чему могу да се поставе сплавови, питање противпожарне заштите, безбедног прилаза сплаву, растојања између сплавова, али и прикључења на струју и водоводну мрежу, додао је Весић.

Према његовим речима, власници комерцијалних сплавова ће морати веома строго да се придржавају еколошких стандарда, тако да фекалије и ђубре више неће смети да бацају у реку већ ће се одлагати на законом прописан начин.

"Наша намера је да свим сплавовима који се не налазе у зонама у којима је забрањено постављање оваквих објеката омогућимо да наставе да раде, али уз плаћање таксе граду и постепено увођење строгих стандарда који ће гарантовати сигурност посетиоцима, као и очување животне средине и наших река", рекао је Весић.

Синоћ је на Сави делимично потонуо сплав "Мала Колубара". На сплаву је било посетилаца, који су се евакуисали те повређених није било.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара