Неопходни нови системи противградне заштите

Србија би требало да има нове системе за противградну заштиту са аутоматским даљинским навођењем из РХМЗ где би се на основу координата облака испаљивале ракете и неће бити потребе за стрелцима, оценио је министар Велимир Илић. Сматра да би то био много ефикаснији систем заштите јер не зависи од људског фактора.

Илић је рекао за Танјуг да ће други пројекат бити директна заштита воћњака површина до стотинак хектара уз помоћ новог уређаја који се већ користи у ЕУ и убраја се у најсавременија средства одбране од елементарних непогода јер се уз помоћ тог апарата са само 200 ари мреже може осигурати до 100 хектара земље.

"Са економског становишта ови подухвати су оправдани, наша заштита је тренутно 20 одсто, али ако би је повећали на 80 одсто, то би било у светским нормама. Приоритет је сачувати засад од града, а то ћемо успети уз помоћ новог система јер је проценат успешности 100 одсто, а једна аутоматски навођена ракета замењује пет старих", рекао је Илић.

Министар је подсетио да постоји пуно прелета авиона изнад територије Србије, око 2.500 дневно, као и да су крајеви Тополе, Чачка и Рудника међународни коридори тако да је скоро немогуће добити дозволу за испаљивање ракета из станица.

Министар је истакао се управо због тога мора се прећи на нов, аутоматски систем, као и да се мора користити метод засипања градоносних облака.

Субвенције које држава даје, пољопривредници би требало да употребе за осигурање и да улажу у мере заштите, на пример авио заштита је око четири, пет евра по хектару и мени је нејасно како се не издвајају средства за то. Морамо радити на томе да повећамо људима свест о неопходности осигуравања плода и рода, јер сви имамо исти циљ, и произвођачи и локална и републичка власт, заштиту од града", рекао је Илић.

Министар је напоменуо да треба наћи заједничко решење за наведени проблем и да су осигуравајуће куће спремне за договор као и за трајну сарадњу са пољопривредницима.

На питање да ли ће оштећеним воћарима из Ариља и Ивањице бити исплаћена штета нанета градом Илић је рекао да је министарка пољопривреде са њима разговарала и изразио очекивање да су постигли договор да узму нове засаде, и да им се надомести уништено.

"Међутим, морамо да се сви заједно организујемо да до таквих штета не дође, да радимо више на превентиви. Ако направимо бољи програм за заштиту и ризик, онда ће осигурање бити пет пута јефтиније, осигуравајуће куће су спремне за сарадњу и морамо заједно да нађемо методологију како да се заштитимо најбоље", закључио је министрар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара