Неизвестан и трновит пут у бољи живот

Прилив илегалних миграната из Сирије, Ирака, Авганистана, већи је него претходне године због сукоба на Блиском истоку и северу Африке. За прва четири месеца ове године више од 13.000 људи тражило је азил у Србији. У Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила кажу да је број илегалних миграната, који само прођу кроз нашу државу, три до четири пута већи.

На путу дугом неколико хиљада километара, илегалним мигрантима из Авганистана, Ирака, Сирије, Пакистана, Србија је последња држава пре шенгенског простора.

"Дошао сам из Авганистана јер је тамо лоша ситуација. Путовао сам данима. Крајњи циљ ми је Немачка у којој немам никога од родбине", прича за РТС један од илеганих миграната.

Мигранти у Србију улазе из Македоније и Бугарске. Преко Београда и Суботице покушавају да се домогну Мађарске.

У Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила кажу да је реч о најкраћој и најлакшој траси.

"Они, пак, ређе бирају пут од Турске до Бугарске, па преко Бугарске у Румунију, из Румуније у Мађарску, имајући у виду да ни Бугарска ни Румунија нису пуноправне чланице шенгена, што значи да су граничне контроле подједнако јаке, да они морају да пређу више граница", објашњава Радош Ђуровић из Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила

За илегални прелазак сваке границе мигранти морају да дају новац кријумчарима који им не гарантују успешан пролазак.

Према сведочењнима појединих Сиријаца и Ирачана, плаћали су и до 10.000 долара да би се домогли Европе.

"Уколико желите да пређете македонско-грчку границу, онда вам је цена између 1.000 и 2.000 евра. Уколико секрећете кроз Македонију, уколико се ослањате да пешачите највећим делом онда је то 250 евра, а да покушате да пређете српско-македонску границу поново негде између 250 и 300 евра је цена по особи", наводи Ђуровић.

Илегални мигранти до Европе стижу из Африке преко Шпаније и Италије, или из Азије преко Турске, Грчке и Србије. Многима од њих највећа препрека ка западној Европи буде море. Од почетка године у Медитерану је страдало скоро 1800 миграната.

Државни секретар МУП-а Србије Александар Николић истиче да главни мотив за кријумчарење илегалних миграната јесте финансијска добит, због чега морају да се предузму све мере да се уђе у траг на тај начин стеченим добрима и да се она конфискују.

Према истраживању Би-Би-Сија и Монда Сиријци, Авганистанци и Ирачани плаћају и по 4.000 евра за лажне пасоше и авионске карте за неки од градова Европске уније.

Међутим, на атинском аеродрому поред грчких, дежурају и немачки полицајци који проверавају идентитет путника. И то је један од разлога због којег се мигранти одлучују за копнени пут преко Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара