Читај ми!

Истрајност пут до излечења од болести зависности

Последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Више од 200 милиона људи у свету најмање једном годишње узме неку дрогу, од њих је 25 милиона зависника. Сваке године 200.000 људи умре од последица коришћења дрога. Лечење је ефикасније ако се особа јави чим уђе у круг зависности и буде истрајна у лечењу, каже за РТС специјалиста психијатрије Мира Ковачевић.

У Специјалној болници за болести зависности до половине прошле године регистровано је 14.000 пацијената који су зависни од психоактивних супстанци. Директорка болнице у београдској Драјзеровој улици Мира Ковачевић каже да број пацијената расте од када је та установа основана.

"Просечна година када особе почну да узимају дрогу је 20 година, а док дођу код нас имају 40. дакле просечна старост пацијената који се нама јављају је 30 година", рекла је Ковачевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Апеловала је апеловала на све који имају проблем са зависношћу да се јаве што пре, јер је лечење ефикасније када се особа која уђе у круг зависности јави на почетку.

"Људи сматрају да је то безуспешно лечење и болест која једном када дође нема разлаза. Међутим, није тако. Добијамо добре резултате само је потребно да особе, пацијетни и њихове породице, остану дуже у програму јер то је један од услова за ефикасност лечења", рекла је Ковачевић.

Истиче да је болест зависности социо-медицински проблем и да сви сегменти друштва треба заједно да се носе са тим проблемом.

"Ми се трудимо да се повежемо са свим партнерима који могу помоћи - просвета, цивилни сектор, удружења и верске заједнице које организују терапијске комуне и трудимо се да на свим нивоима имамо актере који појединачно дају допринос а сви заједно можемо много више", рекла је Ковачевић.

Како каже, додатну опасност представљају нове дроге, које нису ни познате ни испитане, јер је радозналост код зависника израженија.

"Постоје нове дроге које се не детектују уобичајеним тестовима, па смо покушали да набавимо те нове тестове. Просто зависници воле да користе нове психоактивне супстанце, без обзира на то колико су проверене и опасне", каже Ковачевић.

Истиче да је веома важно да деца у породици деца добију не само праве информације о дрогама, јер их родитељи често немају, већ о правим вредностима како би могла да се одупру првим фрустрацијама и сусрету са психоактивним супстанцама.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности каже да се та установа труди да ради по протоколима лечења, који су усклађени са онима који се примењују у свету. Додаје и да има и неке своје специфичности, јер је подељена на четири регионална центра - у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду.

Ковачевић је навела да се у Београду одржава конференција "Глобал адикшн" (глобална зависност), на којој ће се чути и са каквим се проблемима суочавају пацијенти и медицински радници широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара