Читај ми!

Драматичне последице одвајања деце од породице

У Србији је скоро 6.000 деце одвојено од родитеља, а 15 одсто те деце је смештено у институције, саопштила је поводом Међународног дана детета Мрежа организација за децу Србије која упозорава да се често велики број деце одузима биолошкој породици због занемаривања и злостављања, као и да одвајање може да има драматичне последице.

Мрежа организација за децу Србије позвала је Владу да посебну пажњу посвети решавању бројних проблема и препрека које стоје на путу остваривања права све деце, преноси Танјуг.

Како је указано, 1. јун је Међународни дан детета и добра прилика да се види колико је Србија као друштво учинила за њихову добробит, сигурно окружење, образовање, здравље, и игру.

У 2013. години 1.202 деце одузето је биолошкој породици и то 435 због грубог занемаривања и злостављања, а подршка породици пре издвајања детета током дужег временског периода пружана је тек у 15 одсто случајева.

Свака пета породица којој је одузето дете није имала пре тога никакав вид подршке јер пре одузимања детета нису предузимане никакве мере, наводи се у саопштењу.

Подршка родитељској и биолошкој породици за старање о деци препозната је као обавеза државе и основни услов за спречавање измештања деце из биолошких породица.

Последице издвајања деце из породице могу бити драматичне, нарочито код мале деце због брзих развојних промена које доживљавају, па је издвајање из породице изузетно стресно и болно за децу, додаје се у саопштењу.

Потребно је да Република Србија обезбеди стабилна финансијска средства и друге ресурсе за обезбеђење услуга за породице код којих постоји висок ризик од издвајања деце, односно код породица којима је потребна подршка за поновно уједињење и повратак детета након алтернативног старања, истиче се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво