Читај ми!

Борба са бирократијом тежа од борбе за живот

Маријана Милосављевић поклонила је својој пријатељици и колегиници Ивани бубрег. Чин хуманости донео јој је и многе бирократске проблеме, које је она на крају победила.

Када су прошлог лета њеној другарици Ивани отказали бубрези због дијабетеса, Маријана се није двоумила како да јој помогне. Трансплантација је урађена у септембру у Турској. Ивана није хтеле пред камеру, али нам је зато Маријана испричала да су обе савршено.

"Потпуно се нормално живи и са једним бубрегом као што може да се примети, а Ивана је такође много боље него што је била. Морала је да мирује током ове зиме, због епидемије грипа, али сада шета, излази, дружи се са пријатељима и све је у реду", каже Маријана.

Интервенција није могла да се уради у Србији јер закон не одобрава пријатељску трансплантацију, лабораторијске анализе упозоравале су да је Маријанино здравље лошије од Иваниног, да би на крају лекари рекли и да се Иванини и Маријианини бубрези не подударају.

Све то је у Турској било потпуно другачије и трансплантација је успешно урађена. А онда се Маријана по повратку у Београд, и једномесечног боловања, суочила са још једним проблемом.

"Онда је почела читава Одисеја око боловања. На 100 одсто плате, на шта по Закону имам право, чекала сам четири-пет месеци. Они су стално тражили још и још доказа, на крају сам им предложила да одемо у операциону салу, да ме отворе, да се увере да ми фали један бубрег. Нисам знала како да докажем бирократији – ја сам отворила боловање код лекарке опште праксе, то значи да ни систем систему не верује", објашњава Маријана.

Маријана је прва особа у Србији која је пријатељици поклонила бубрег, а пошто је све урађено у иностранству, наши прописи нису предвидели такву ситуацију.

Маријани је исплаћено боловање четири месеца касније. После свега, у Фонду за здравствено осигурање о овом случају нису хтели пред камере, али у писаном одговору објаснили су и да Законом о здравственом осигурању није прописана могућност да осигурано лице самоиницијативно оде на лечење у иностранство због трансплантације органа, па тако ни накнада за боловање.

Маријана је и данас, без обзира на бироктратске проблеме кроз које је морала да прође, ипак имала јасну поруку.

"Морамо стално да објашњавамо зашто је донирање органа добро. На крају, донирајући органе човек наставља и даље да живи после смрти. Желела сам својој пријатељици да дам бубрег, јер сам имала више среће од ње. Када је неко срећан, треба ту срећу да подели са неким другим", поручује Маријана Милосављевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво