Читај ми!

Значај ВМА у борби против стерилитета

Војно медицинска академији у Београду било је једно од најстаријих породилишта у Србији. Породилишта одавно нема, али та здравствена установа пружа све гинеколошке услуге осим порођаја и самог чина вантелесне оплодње.

У Дневној болници Центра за гинекологију и хуману репродукцију ВМА, осим самог поступка вантелесне оплодње, ради се и лечење стерилитета и припрема за вантелесну оплодњу.

"У жељи и са циљем да постанем мајка, према препоруци мојих драгих пријатељица, ја сам желела у ВМА да остварим исти циљ као што су моје другарице оствариле – постану мајке", прича једна од пацијенткиња.

Проф. др Љиљана Радојчић, гинеколог-акушер, каже да су међу првима почели да раде сонографију.

"Мислим да смо међу првима у Србији који су почели да раде сонографију – сонографију у смислу дијагностицирања полипа и септома који се налазе у материци", истакла је др Радијчић.

У склопу Гинекологије ВМА постоји и Саветовалиште за труднице где пацијенткиње могу успешно одржавати и контролисати трудноћу, све до порођаја.

"Оно што нас издваја од других кућа јесте то што имамо два ултра-звучна апарата са 3Д и 4Д технологијом на којима је могуће на квалитетан начин спровести ултра-звучну дијагностику фетуса. Осим тога, имамо и ЦТГ апарат који служи за преглед труднице, односно за слушање рада срца детета", каже прим. др Небојша Јовановић.

Само прошле године у Центру за гинекологију ВМА урађено је 19.500 процедура и више од 600 интервенција у Дневној болници.

"Квалитет услуга које ми пружамо код нас нашим осигураницима, без обзира на то што по капацитету нисмо велики, изједначава нас у основној дијагностици, терапији коју пружамо пацијентима, и испитивањима које можемо да спроведемо захваљујући и лабораторији и хистопатолошким анализама", каже др Јовановић.

Жене не би умирале од рака грлића материце када би редовно ишле на прегледе код гинеколога. А то је само једном годишње.

"У нашем центру радимо и рану дијагностику карцинома грлића. Ако је налаз лош, у могућности смо да радимо биопсију на најмодернији начин", каже др Радојчић

До краја године стићи ће и хистероскоп – апарат који ће унапредити рад Дневне болнице која, кажу, ни сада не заостаје у односу на остале велике гинеколошке куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво