Беспарица и незапосленост у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи

У општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа данас се живи као и у већини места на југу централне Србије - тешко, без пара и запослења. Највише запослених је у државним органима и локалној управи.

У сарадњи с међународним организацијама и локалним самоуправама ускоро би требало да почне процена броја становника, јер званичних података нема због одбијања Албанаца да учествују у попису.

Највише запослених у Прешеву ради у државним органима и локалној управи.

"Што се Албанаца из овог региона тиче, они су сви укључени у државне иснституције, чак и оне странке које су до јуче бојкотовале изборе за Национални савет, сада воде Национални савет", објашњава народни посланик Шаип Камбери.

Радним даном су на улици углавном пензионери, таксисти и продавци воћа и поврћа. Људи се жале да нема посла и кажу да им често помажу рођаци из иностранства.

Иако постоје мале породичне фабрике намештаја и столарије, најбоље зарађују угоститељи и трговци. Ћенан Малићи из Бујановца има фарму товних јунади и прерађује месо. Запошљава 45 радника, од којих су половина Срби.

"Од државе и Координационог тела смо пре три године добили помоћ, купили смо машине и то је добро. Надамо се да ће помоћи бити опет", каже Ћенан Малићи из Бујановца.

Близина Коридора 10, Космета и границе са Македониом, није искоришћена. Прешево је прошле године добило породилиште иако све више младих у потрази за послом одлази из овог дела земље.

"Пре неколико година имали смо 1.200 деце, сада се тај број смањио на 736", каже директор Основне школе у Великом Трновцу Наим Саљиху.

Велики Трновац је највеће село у општини Бујановац. У њему живи 11.000 људи. Мештани тврде да је велика стопа незапослености и да ради сваки четврти становник Великог Трновца.

"Трудимо се да решимо нека политичка питања која доста оптерећују ову средину, као што су број становника, употреба језика и националних симбола", наводи председник Координационог тела Владе Републике Србије за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

Осим на незапосленост и беспарицу, Албанци из Прешева и Бујановца жале се и на недостатак књига на матерњем језику за основце у 16 албанских школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво