Усвојена Стратегија финансијских истрага

Влада Србије усвојила је Стратегију истрага финансијског криминала за период 2015 - 2016, чија ће примена почети у понедељак, сазнаје Танјуг.

Стратегија предвиђа циљеве и мере за јачање финансијских истрага у Србији кроз повезивање полиције и тужилаштва путем официра за везу, увођење финансијских форензичара, континуирану обуку, међународну сарадњу и низ других мера.

Стратегија већ у понедељак почиње да се примењује, а као први корак предвиђена је израда методологије за "ударне групе".Током идуће седмице започиње и обука представника институција који ће Стратегију спроводити. 

Стратегија се базира на успостављењу ефикасне организације полиције, тужилаштва и суда, ојачане капацитете и сталну обуку носилаца правосудних функција у области финансијских истрага, затим координирану сарадњу која ће бити успостављена путем официра за везу између полиције и тужилаштва и других државних и финансијских органа.

Стратегијом је поред осталог предвођено да јавни тужиоци могу да формирају специјалне тимове за разотривање сложених кривичних дела финансијског криминала и да у сарадњи са финансијским стручњацима прате сумњиве токове новца, рекао је недавно министар правде Никола Селаковић у интервјуу Танјугу.

"Стратегија ће пружити тужиоцу могућност да у тим случајевима формира ударне групе или тимове такозване 'таск форс' које ће чинити, не само од припадници тужилаштва и полиције, већ и низа других органа у зависности од инкриминисаног понашања, односно врсте кривичног дела у конкретном случају", навео је Селаковић.

Конкретне мере које предвиђа Стратегија је да се у седиштима апелационих судова - Београд, Нови сад, Ниш и Крагујевац, у оквиру виших тужилаштава и виших судова формирају посебна одељења која ће бити надлежна искључиво за гоњење и процесуирање финансијског криминала.

У њима ће бити стално запослени финансијски форензичари који ће се искључиво бавити истрагама финансијског криминала.

Тај корак би требало да допринесе квалитетнојој истази и оптужном акту али и квалитетнијем суђењу. Задатак финансијског форензицара је да тужиоцу опише и дефинише шта се десило, открије и именује учиниоца кривичног дела, открије место и време извршења кривичног дела, обим штете и начин извршења.

Његов задатак је да налази финансијске трагове у предметима и помаже тужиоцу и полицији да усмере финансијску истрагу и прикупе што више доказа за оптужницу.

Стратегија предвиђа и системски уређену сарадњу тужилаштава са полицијом, Управом за спречавање прања новца, Народном банком Србије, Пореском управом, Управом царина, Агенцијом за борбу против корупције, фондом ПИО и са свим другим чиниоцима који могу доћи у додир са подацима који су од значаја за процесуирање починилаца кривичних дела.

Радну верзију Стратегије финансијских истрага и пратећег Акционог плана израдила је радна група састављена од представника Министарства правде, Савета за борбу против корупције, Пореске управе, Пореске полиције, Управе за спречавање прања новца, Управе царина, Народне банке Србије, Агенције за привредне регистре, Агенције за приватизацију, Агенције за борбу против корупције, Министарства унутрашњих послова, Републичког јавног тужилаштва, Тужилаштва за организовани криминал, Врховног касационог суда, Управе царина, Безбедносно-информативне агенције, Агенције за лиценцирање стечајних управника, Београдске берзе, Централног регистра ХОВ.

Стратегија представља средњорочни документ као један од циљева који је предвиђен Стратегијом за борбу против корупције од 2013 - 2018.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије