НУНС: Угрожена безбедност новинарке листа "Ало"

Независно удружење новинара Србије критиковало је председника Србије Томислава Николића и његов кабинет због начина на који су реаговали на покушај листа "Ало" да дође до података о материјалном стању појединих чланова Николићеве породице.

"Реч је о ничим изазваном испаду с примесама шовинизма, што је неспојиво са Уставом, законима, елементарним нормама пристојности, као и с председничком функцијом", наводи се у саопштењу НУНС-а, преноси Бета.

Поред тога, нападом на редакцију листа "Ало" и на новинарку чије се место рођења и порекло доводе у везу с тероризмом непосредно се угрожава безбедност новинарке, оценило је то новинарско удружење.

"Тако један важан државни орган, који би требало да штити права свих грађана, нарушава не само право медија и новинара на слободно извештавање него и угрожава права и безбедност грађана. НУНС позива председника Србије и његов кабинет да се извине редакцији листа 'Ало' и новинарки тог листа коју су изложили јавном линчу и да учине све како би њена безбедност била осигурана", наводи се у саопштењу.

Кабинет председника Србије Томислава Николића изразио је у уторак сумњу у, како је саопштио, намере два листа у власништву немачко-швајцарске компаније, чији су новинари дошли на адресу једног члана Николићеве породице.

"Кабинет председника Републике, без намере да се меша у уређивачку политику медија у Србији, констатује да у овој безбедносној ситуацији, притом, само два сата након што се одржао састанак на коме су разматране мере којима би се спречили покушаји дестабилизације Србије, делује крајње чудно да се, тобоже кроз писање новинарског текста, открива адреса заштићене личности, притом члана породице председника Републике", пише у саопштењу.

Кабинет је навео и имена двоје новинара, као и да је новинарка "родом из Призрена".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије