Шабић: Стање у области заштите личности забрињавајуће

Стање у области заштите података о личности је лоше и забрињавајуће и то ће бити озбиљан проблем у предстојећим преговорима са ЕУ у погледу поглавља 23, изјавио је повереник за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Родољуб Шабић је члановима скупштинског Одбора за правосуђе представио извештај о спровођењу закона о заштити података о личности и о слободном приступу информацијама од јавног значаја за 2014. годину, у коме пише да је у области заштите података о личности повереник прошле године окончао поступање у 2.200 предмета, што је увећање од око 16 одсто у односу на претходну годину, преноси Танјуг.

У извештају пише и да је имао 11.387 предмета - 8.749 из области слободног приступа информацијама и 2.638 из области заштите података о личности, што је за око 15 одсто више у поређењу са 2013. годином, за око 33 одсто више него у 2012. години, 46 одсто више него у 2011., три пута више него у 2010. или чак 26 пута више него у 2005. години.

Шабић наводи и да забрињава енормно висок и стално растући број жалби за приступ информацијама од јавног значаја.

Додао је да је мали број случајева у којима се не поступи по извршењу, али да ипак постоје проблеми са извршавањем решења повереника, те да су пенали у неким случајевима дали резултате, али да и даље то не функционише добро.

Родољуб Шабић је навео и да од неколико десетина кривичних пријава које је поднео ниједна није одбачена, али да ниједна није ни процесуирана и да је то тешко објаснити.

Повереник је навео енормно велики број жалби које "гуше", додајући да та институција без обзира на добре оцене не може да постигне ажурност.

Велики број жалби, према његовим речима, подноси се због такозваног ћутања, односно игнорисања захтева за доступност информацијама.

"Ако би надлежни органи поступали по закону радикално би био смањен број жалби. Ако би то успели да постигнемо били би потпуно ажурна институција и мање би било нервирања и трошкова", рекао је Шабић.

Иначе, у извештају повереника за 2014. годину наведено је да је и прошле године настављен континуирани тренд све интензивнијег обраћања грађана и других субјеката, те да је он добар као потврда раста поверења грађана у институцију Повереника, али да истовремено представља и потврду великог броја проблема у остваривању права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије