Клина, Срби спавају на поду у празним становима

Координаторка за повратак у Општини Клина Силвија Рашковић каже да чланови шест расељених српских породица које су се вратиле у то место, спавају на поду станова које су им локалне власти доделиле, јер у њима нема опреме. Поједини нису могли да уђу у своје станове јер их је неко већ узурпирао, истиче Рашковићева.

"Породице Ралевић, Вулић, Марушић, Миловановић, Марковић и Ћулафић живеле су пре рата у једној старој, оронулој згради коју је општинска управа срушила и на њеном месту изградила зграду са више станова, навела је Рашковићева за Бету.

Према њеним речима, те породице су седам година чекале да им се изграде станови, а након што су пре две недеље добиле кључеве, морале су да их напусте, јер нису имале на чему да спавају и кувају.

"Јуче су на позив Општине поново дошли у своје станове, који су и даље потпуно празни, а старије жене повратнице провеле су ноћ на поду, под ћебадима које су добиле од Срба који су се раније вратили", рекла је Рашковићева.

Напомиње да поједини повратници нису могли да уђу у своје станове јер их је неко већ узурпирао, док други имају проблеме са електричном енергијом пошто је струјомер стана који им је додељен уписан на име узурпатора.

Представник Министарства за повратак и заједнице у косовској влади Урош Сталетовић изјавио је да тај ресор није добио захтев породица које су се вратиле у Клину у вези са опремањем станова покућством.

"Када добијемо захтев, ми ћемо помоћи у оквиру наших могућности, као што то увек чинимо када су у питању повратници на Косово", рекао је Сталетовић.

Заменица специјалног представника мисије УН на Косову Џенифер Браш изразила је забринутост због бројних инцидената последњих недеља који су усмерени против повратника у општини Клина на Косову, саопштио је УНМИК.

Како се наводи, Браш је позвала косовске власти да интензивирају напоре у проналажању починилаца напада као и да предузму мере за спречавање сличних инцидената, додавши да УНМИК блиско прати истрагу у Клини.

Током претходне три недеље, маскирани нападачи опљачкали су српске повратничке породице Шмигић у селу Дрсник и Воштић у селу Клинавац, а пре два дана у Клини су нападнути Богосав и Слободанка Дабижљевић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије