Читај ми!

Под посебним мерама БИА у другој половини 2014. било 168 лица

Под посебним мерама прикупљања података које је спроводила Безбедносно-информативна агенција (БИА) у последњих шест месеци прошле године било је 168 физичких и два правна лица, изјавио је саветник директора БИА и овлашћено лице у Агенцији за поступање по захтевима за приступ информацијама од јавног значаја Мирослав Панић.

Мирослав Панић је на округлом столу "Шта јавност има право да зна у вези с прислушкивањем" прецизирао да су те мере примењиване од 1. јула 2014. до 31. децембра 2014. године, на основу одлуке суда, преноси Бета.

"Јавност може да зна статистичке податке (о прислушкиваним особама) али се мора помучити", истакао је Панић наводећи да БИА ни у једном случају није повредила закон и увек поступа по решењу Повереника за информације од јавног значаја.

Панић је, међутим навео да у Закону о БИА постоји изричита одредба да сви подаци у вези с применом посебних мера, представљају тајне податке, и да је једино опозивом тајности или брисањем тог члана закона могуће тако нешто променити.

Панић је упитао који је критеријум по ком је за Повереника интерес јавности да зна испред јавног интереса и да не види шта то изазива незадовољство невладиних организација које су указале да када год нека организација тражи податке о прислушкивању или другим мерама, покреће се питање угрожавања безбедности државе и тајности података.

"Постоји велико неразумевање око тога шта су подаци на које треба да се односе посебне мере", рекао је извршни директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић.

Навео је да са друге стране, нико не поставља питање да ли су национална или нечија права угрожена када информације цуре из безбедносних служби.

"Нема сагласности око тога шта су тајни подаци на које се односе посебне мере", оценио је Петровић.

Тужилац из Ваљева Миодраг Плазинић рекао је да је суд једини који је надлежан и који одређује да ли и која ће се посебна мера применити и у ком року.

"Посебне мере су последње што се примењује у кривичним поступцима и то само ако се процени да на други начин не може да се дође до потребних доказа", преизирао је Плазинић наводећи да "увек постоји могућност злоупотребе у примени тих мера" али да се у својој тужилачкој каријери није са њима сусрео.

Виша саветница Сектора за хармонизацију и сарадњу службе повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милица Баста рекла је да је уколико БИА неке податке означи као тајне, онда то мора доказати, односно, како је прецизирала, навести који је правни основ и интерес за то и како приступ тим подацима може да угрози безбедност државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије