Читај ми!

Лончар: Превентивним прегледима против карцинома

Подаци о броју оболелих од карцинома у Србији су поражавајући, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додао да је неопходно оболелима пружити најбоље лечење, али и подићи свест грађана о значају превентивних прегледа.

"Приоритет је да оболеле од карцинома лечимо на најбољи могући начин, али и да радимо на превенцији", рекао је Лончар након састанка са представницима Фонда Б92 и компаније "Еуцерин", који су организовали акцију "Преглед за све, за рано откривање рака коже", преноси Танјуг.

Лончар је рекао да је министарство потписало уговор о куповини 10 нових акцелератора, као и да ће ускоро бити расписан тендер за њихову набавку.

"Тиме ће драстично бити смањене листе чекања, а оболелима обезбеђене потребне терапије", казао је Лончар.

Циљ акције "Преглед за све", како је додао, јесте да се скрене пажња грађанима да одвоје време за превентивне прегледе, јер рано откривање карцинома најчешће води потпуном излечењу.

Лончар је рекао да ће у већину здравствених установа ускоро стићи дермоскопи, као и да ће убрзо бити завршена обука око 200 лекара за коришћење тих апарата.

"Договорено је да на месец дана пратимо колико је људи прегледано, видимо где иде брже, а где спорије и како можемо да помогнемо", навео је министар Лончар.

Нада Милетић Невајда из компаније "Еуцерин", која је финансирала набавку дермоскопа, рекла је да је важно упознати грађане шта значи одговорно понашање на сунцу, када се не треба излагати, као и да је неопходно користити заштитне креме.

"Желимо да помогнемо да се проблем недостатка опреме за дијагностику што пре реши. Ти апарати омогућиће прегледе у готово свим градовима у земљи", рекла је она.

Милетић Невајда је додала да је важно једном месечно обављати самопрегледе и отићи код дерматолога уколико се примете неке промене.

Председник Фонда Б92 Веран Матић истакао је да је у самој акцији "Преглед за све" важна улога медија да информишу грађане, да сада имају шансу да буду прегледани у месту у коме живе.

"Важно је мотивисати грађане да иду на превентивне прегледе како би у раној фази открили карцином", рекао је Матић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије