Скуп о дигитализацији архива на РТС-у

Радио-телевизија Србије је данас и сутра домаћин регионалног скупа - регионалне конференције о заштити аудио-визуелне архиве на Балкану, дигитализацији и новим технологијама.

Архивирање у процесу дигитализације је дуготрајан и скуп процес, али је неопходан да би се садржаји архива могли користити у будућности. РТС је тек на почетку дигитализације те је искуство земаља које су прошле тај процес добородошло.

"Просто бисмо хтели да видимо докле су развијеније ТВ компаније или јавни сервиси стигли у модернизаицији и дигитализацији из својих садржаја програмског архива. Ми имамо преко 150 хиљада сати, а то је по проценама посао од 15 до 20 година ако бисмо почели сада да на томе радимо", каже руководилац Архивског одељења РТС-а Милета Кечина.

Искуство у процесу дигитализације стиже из комшилука.

"Ми смо доста улагали у одржавање архива, али постоје сегменти који нису толико развијени, а који би омогућили грађанима да могу са било ког дела света да приступе материјалу", прича Благо Маркота из ХРТ-а.

Презентација истраживања о стању архивирања у јавним сервисима, допринеће размени искустава, и евентуални заједничким пројектима.

"Архива је културно наслеђе сваког и обично јавни сервис има велику архиву. Ово истраживање, које су урадили ХРТ и РТС, показује да има два милиона сати кулутурног наслеђа архиве. Али дигитализација ове архиве је затевна и због технике и због финанисија", напомиње Радтка Бетћева из ЕБУ.

Ово је други скуп ове врсте који организује  Европска радиодифузна унија. Први је одржан у Загребу. Састанак представника европске уније за радиодифузује је у оквиру програма за земље које су у процесу приступања Унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара