Почиње реализација пројеката за помоћ Ромима

У наредном периоду радићемо на питањима реализације ромских насеља, изградњи канализације и путне инфраструктуре, поручила је министарка Зорана Михајловић.

Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструкутуре од данас ће управљати Географским информационим системом (ГИС) који садржи базу података са резултатима мапирања 583 подстандардна ромска насеља широм Србије, а потпредседница Владе Зорана Михајловић је најавила да ће већ ове године почети активности за реализацију разних пројеката на основу тог система.

Стална конференција градова и општина прикупила је иницијалне податке у 169 општина у Србији за потребе развоја ГИС-а, у оквиру пројекта "Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома", који финансира Европска унија и спроводи мисија ОЕБС-а, речено је на представљању ГИС-а у београдском хотелу "Метропол", јавља Танјуг.

Михајловићева је рекла да ће од данас ГИС-ом управљати Одсек за становање у оквиру Министарства грађевинарства, додајући да ће се у наредном периоду радити на питањима реализације ромских насеља, изградњи канализације и путне инфраструктуре.

"То није само ствар једног министарства, већ питање целе Владе. У току ове године почињу разговори о томе како можемо да помогнемо, јер до сада се то радило неорганизовано и несиситематски, у зависности од расположења локалних самоуправа", рекла је Михајловићева новинарима и додала да ће министарство такође ажурирати базу података ГИС-а.

Министарка је истакла да држава први пут има податке о ромским насељима и да је дужна да води рачуна о свим својим грађанима, а посебно о рањивим групама међу којима су Роми једна од најрањивијих.

"Сада када имамо систем можемо да разговарамо о будућим пројектима и искористимо постојеће фондове за подизање квалитета живота у ромским насељима", невела је Михајловић.

Поручила је да сви треба да одемо барем једном у неко ромско насеље и да видимо како се тамо живи.

Према њеним речима, ове године се завршава Декада Рома и да упркос томе они и даље нису интегрисани у друштво скоро нигде у Европи, као и да решење треба тражити у економској одрживости и њиховом образовању.

Михајловићева је навела да Пирот треба да буде пример за остале општине и градове у Србији, с обзиром на то да у Пироту 99 одсто Рома има завршену школу, више од 70 одсто има средње образовање, а око 30 одсто њих се одлучује за студирање.

Министарка је поручила да је почетак функционисања тих сиситема велики искорак за Србију.

Буркхард: ГИС важна прекретница

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард је истакао да је ГИС важна прекретница у напорима Србије да побољша живот Рома и да ће мисија ОЕБС-а наставити да помаже Србији свом напорима.

Рекао је да ће путем ГИС-а моћи да се прати, на пример, и потрошња воде и електричне енергије у ромским насељима.

Шефица првог сектора операција Делегације Европске уније у Србији Јоланда Сан Хосе рекла је да је унапређење живота Рома важна област у процесу европских интеграција Србије и да то показује да Србија озбиљно схвата преговарчко поглавље које се тиче људских права.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић рекао је да се Србија већ укључила у наставак активности Декаде Рома која ће бити настављена посредством једне организације чије је седиште у Сарајеву.

Рекао је да ће следеће недеље бити основана радна група која ће имати задатак до 15. септембра да изради нову стратегију за целу Србију као и да ће председник радне групе бити и председник националног савета Рома.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, који финансира ЕУ и спроводи мисија ОЕБС у Србији, који обезбеђује подршку институцијама Србије у побољшању положаја Рома у приступу основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању.

Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Стална конференција градова и општина, НВО Праxис, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара