Заштита права индустријског дизајна до 25 година

Скупштински Одбор за европске интеграције прихватио je, у начелу, предложене измене и допуне Закона о правној заштити индустријског дизајна, којима се прописује заштита индустријског дизајна може да важи најдуже 25 година.

Предложеним изменама предвиђено је да се право на индустријски дизајн стиче уписом у Регистар индустријског дизајна и траје пет година од датума подношења пријаве, преноси Танјуг.

Заштита се може, уз подношење захтева и плаћање одговарајуће прописане таксе, продужавати за периоде од по пет година, а најдуже до укупно 25 година.

Став предлагача је да сама динамика плаћања такси, односно временски периоди за које се уплатом таксе продужава важење индустријског дизајна, морају да буду прописани самим законом, а не само Таксеном тарифом, што је тренутно случај.

Решење, према коме се продужавање важења може вршити за периоде од по пет година, а најдуже до укупно 25 година, прихваћено је у Директиви ЕУ 98/71.

На седници одбора речено је да је важећи закон на снази од 2009. године, а да се предложеним изменама дефинише и обим права, доступност јавности, као и да се у потпуности усклађују са релевантним прописима ЕУ.

Битна измена се односи и на питање доступности јавности индустријског дизајна, као кључног фактора који се узима у обзир приликом утврђивања новости и индивидуалног карактера индустријског дизајна.

Дефинише се опште правило према коме ће се индустријски дизајн сматрати доступним јавности ако је објављен, излаган, коришћен у промету робе и услуга или на други начин откривен пре дана подношења пријаве индустријског дизајна или датума признатог права првенства.

Постоји и изузетак, по коме ће се сматрати и да је дизајн нов и има индивидуални карактер у случају када није постојала разумна могућност да пословни кругови у Србији, који су специјализовани за дату област, сазнају за откривање индустријског дизајна.

Измене и допуне Закона о правној заштити индустријског дизајна су на дневном реду седнице пролећног заседања парламента.

Посланици републичког парламента расправу треба да започну сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара