Читај ми!

Одата пошта жртвама Јасеновца и Доње Градине

Делегација Србије положила је венце и запалила свеће жртвама концентрационог логора Јасеновац и стратишта Доња Градина, у којима је у стравичним мукама умрло стотине хиљада људи, првенствено Срба, Јевреја и Рома.

Помоћник министра за рад Милан Поповић предводио је делегацију, коју су чинили и преживели логораши логора Маутхаузен и његових подлогора, Душан Стојиљковић и Никола Јовановић, јавља Танјуг.

У делегацији су били и студенти криминалистичко-полицијских академија из Београда и из Бањалуке, кадети Војне академије из Београда, представници министарстава унутрашњих послова и одбране и Војске Србије.

Делегација је обишла и манастир светог Јована у месту Јасеновац. Током постојања концентрационог логора, усташе су терале затворенике да руше цркву, а њени делови су одношени и уграђивани у логор.

Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне државе Хрватске, у Другом светском рату.

У концентарионом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.

Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.

Од укупне површине Спомен-подручја Доња Градина истражено је и заштићено 116 хектара. На том делу до сада је, према подацима из Спомен-подручја, откривено 125 масовних гробница огромних димензија које се простиру на девет гробних поља.

Осим масовнх гробница, у Доњој Градини се налази “Топола ужаса”, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима.

Јасеновачка страва трајала је од 1941. до 22. априла 1945. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара