Кад потече мед са Цера

Иако се већина меда произведеног у Србији извезе у земље Европске уније, пчеларство у нашој земљи није довољно развијено, тврде пчелари из шабачког краја, који ових дана, ужурбано припремају и селе кошнице на главну, багремову пашу на планини Цер.

У 120 кошница, од марта до септембра, шест милиона пчела направи више од пет тона меда, тврди Милан Џиновић који се пчеларством бави дуже од две деценије. Због лошег времена, није их каже, селио на пашу уљане репице, али зато цветање багрема неће пропустити.

Милан Џиновић из Рибара каже да је багрем најактуелнија паша пчелара, тако да се труде да је максимално искористе.

"Прошле године нисмо успели да остваримо приходе, а ове године се надамо бољим резулататима", каже Џиновић.

Уз доста рада и труда, од пчелараства се кажу, може живети. Багремнову пашу у Петковици, на обронцима Цера, спремно чекају кошнице Бранка Мијића из Рибара.

"Ја пчеларим на више од 100 кошнинца, реално очекујем 5-6 тона меда, зависно од пашних услова и од временских прилика", каже Мијић.

Мед на точковима рађа, додају пчелари из шабачког краја, који кошнице у летњим месецима селе у Срем и Банат.

"Пчеле су живот за нас, највећи подстицај у животу, треба се на њих угледати, како живе, како раде, напредују, развијају се", каже Драгић Мијић из Рибара.

У земље Европске уније извозе се све врсте меда, али је багремов најскупљи и најтраженији. И поред сигурног пласмана и великих потенцијала, пчеларство у Србији недовољно је развијено.

Бранко Мијић каже да се користи само пет до седам одсто пчелињих паша и да постоји велики потенцијал за пласман меда.

"Све то иде за извоз, све то иде у ЕУ, може се одмах наплатити продата роба", каже Бранко Мијић.

Шабачки пчелари имају око 15.000 кошница, а биће их кажу и више, јер од ове године, поред државних субвенција, младима који успешно заврше школу пчеларства, у оснивању пчелињака помаже и Дирекција за пољопривреду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара