Кад волонтери удруже лопате и мотике

Месец дана је трајала акција Велико пролећно чишћење Београда. Осим представника градске власти, комуналних предузећа, акцији се придружило и 1.500 волонтера. Циљ јесте очистити Београд, али истовремено и подићи свест грађана да сви заједно треба више да бринемо о чистоћи града.

Април - месец Београда и време да се престоница улепша. Грађани су за месец дана пријавили 500 дивљих депонија и више од 150 локација које треба уредити. То је био задатак комуналних предузећа, али и волонтера. Заједно су уклонили више од 17.000 метара кубних отпада. Одлепљено је и више од 7.000 метара плаката.

"Хтели смо да покажемо да само заједничким снагама заједно са нашим грађанима можемо да урадимо праву ствар и да на дужи рок нешто урадимо", истиче Нина Јандрић из секретаријата за комунално стамбене послове Града Београда.

У акцији пролећног чишћења учествовале су и познате личности. Старији чланови хора "Чаролија" нису бежали од прљавог посла.

"Прво су склањали на врховима прстију, али су се брзо удружили и показао се тимски дух", каже Леонтина Вукомановић.

Јелена Шкиљевић из Јавно-комуналног предузећа "Зеленило Београд" истиче да је врло важно да се одазива велики број волонтера зато што сама свест о томе да не треба да се стварају дивље депоније утиче на то да они то после не понављају.

Волонтерски стаж стекли су током прошлогодишњих мајских поплава. Тада се родила идеја да оформе савез, како би наставили да помажу кад затреба. Учествовали су и у априлском чишћењу.

"Рашчишћавали смо различите локације по Београду. Где год да смо били позвани као волонтери, одазвали смо се врло радо позиву, одвозили смо шут, скупљали ђубре. Пружали смо још један вид помоћи, а то је била логистичка подршка у смислу снабдевања где год је било потребно", каже један од волонтера Миле Андрић.

После првомајског роштиљања њихова помоћ је свакако неопходна. Пролећно чишћење Београда наставља се и у мају када је планирано умивање београдских фасада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара