Читај ми!

Вербић: Рад на повезивању привреде и науке

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић каже за РТС да је потписивањем уговора о оснивању Научно-технолошког парка завршен велики посао који траје скоро три деценије. Кључно је радити на томе да се повежу наука и привреда, истиче министар.

Срђан Вербић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће потписивањем уговора о Научно -технолошком парку добити средње комапније које своје место на тржишту траже кроз иновације.

"Имаћемо пословно окружење које ће омогућити да се резултати истраживања претворе у производ који ће моћи да се прода на тржишту", истиче министар просвете, науке и технолошког развоја.

Како каже, Парк треба да пружи свима прилику да направе корак између научних сазнања и тржишта.

"Научити их како да креирају бизнис модел, како да повежу са другим компанијама. То је оно што инситутима и факултетима недостаје", истиче Вербић.

Ипак, како каже, Парк не може да буде самоодржив истог тренутка јер је за то потребно четири године.

"Да бисмо напунили парк компанијама требаће нам годину дана. Оне ће доћи преко јавног позива, транспарентно и очекујемо око 100 компанија", наводи Вербић.

Према његовим речима, Научно-технолошки парк није нешто што смо ми смислили, већ таквих паркова има преко 350 у Европи и сви они раде.

"Надамо се да ће наш бити један од бољих. Имамо Фонд за иновациону делатност који добро ради. Имамо и неколико инкубатора, као што је пословно-технолошки инкубатор Техничког факултета", указује Вербић. 

Министар објашњава да у пословно-технолошком инкубаторау ради 300 младих предузетника, а 25 од њих се вратило из иностранства јер су видели да могу овде да раде. 

Говорећи о проби мале матуре одржане пре неколико дана, министар просвете истиче да је на проби све протекло у најбољем реду.

"Први утисци су да ђаци нису ничим изненађени, то су очекивали. Делује да су спремни. А колико су заиста спремни, треба питати наставнике. Они ће следеће недеље имати резултате", истиче Вербић.

Према његовим речима, проба мале матуре треба да служи и деци и наставницима.

"Ђацима треба да покаже у којим обастима нису довољно урадили, а наставницима да виде колико ђаке нису научили. Не сме да се догоди да се ђацима даје оцена на основу овог теста", наглашава министар просвете.

Сумирајући резултате рада министарства на чијем је челу, Вербић истиче да се током протеклих годину дана највише инсиситирало на поштовању правила по којима се одвија образовни рад.

"Важно је да сада имамо свест о томе да постоје та правила и да ћемо моћи да их мењамо тек оног тренутка кад их будемо сви поштовали", указује Вербић.

Како каже, један од закона које је министарство припремило јесте закон о основама образовања који ће одредити како се бирају директори, како се неко запошљава у школи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара