Превенцијом против поплава, пожара, клизишта

Састанак Иницијативе за превенцију и спремност у случају катастрофа за југоисточну Европу одржава се у Београду. Представници српског МУП-а поручили су на скупу да су спремни за унапређење сарадње, посебно у превентивном деловању у случају пожара, поплава, земљотреса.

На скупу, којем присуствују представници 10 држава региона указано је и да ванредне ситуације не познају државне границе и да је зато неопходно унапредити капацитете за реаговања на националном и на регионалном нивоу, преноси Танјуг.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић је нагласио да је наставак сарадње држава региона у том сегменту јако позитиван и да је и Европска унија то препознала.

"Државе региона морају више да се помажу и да сарађују како би се много више урадило у превенцији свих ванредних ситуација", рекао је Марић, додавши да Србија у 2015. години председава тој Иницијативи.

Према његовим речима, на скупу биће размењена искустава из претходних периода када су се државе региона суочавале са поплавама и пожарима, а биће направљени и планови за будућу сарадњу.

Марић је подсетио и да је Србија 16. априла постала 33. држава чланица Механизма цивилне заштите ЕУ, чиме је стекла право на погодности у случају ванредних ситуација попут пуноправних чланица ЕУ.

Истакао је и да је то, уз данашњи састанак, веома добра ствар и за државу Србију и за Сектор МУП-а, а за ванредне ситуације у превентивном деловању у случају пожара, поплава или земљотреса.

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић је истакао да је Србија опредељена да уложи додатне напоре на јачању националног механзима заштите, али и за јачање међународне сарадње.

"Природне катастрофе не познају државе границе и зато је неопходно унапредити капацитете за реаговање", рекао је Миличковић.

На дводневном скупу, поред Србије, учествују представници служби за ванредне ситуације из Македоније, Црне Горе, Албаније, Хрватске, БиХ, Бугарске, Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије