Читај ми!

Девојке из Србије део светске математичке елите

На Европској математичкој олимпијади за девојке у Минску екипа Србије освојила је сребрну медаљу. Медаље су и појединачно добиле ученице Математичке, Гимназије "Светозар Марковић" у Нишу и "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду.

Златна Богдана Јелић, Маријана Вукадиновић која је освојила сребро, ученице Математичке гимназије, биле су гошће Дневника РТС-а.

Богдана каже да је девојкама из Србије мало недостајало да буду најбоље. Испред њих је била само екипа Украјине.

Иако живе у различитим градовима, на више стотина километара удаљености, младим математичаркама из Србије не недостаје тимски дух.

Богдана објашњава да се пре сваког великог такмичења сви чланови тима окуљају, заједнички припремају и, што је веома важно, друже.

Такмичење у Минску на којем су учествовале резервисано је само за девојке.

Европска математичка олимпијада за девојке покренута је да би се математика популарисала међу девојкама, јер је утврђено да мали проценат њих учествује на такмичењима, објашњава Маријана.

На олимпијади су учествовале девојке из 23 земље Европе и још шест земаља из остатка света.

Девојке из Србије су иза себе оставиле Немачку, Белгију, Америку, земље које имају много више средстава и боље услове за припреме.

Следеће велико такмичење на којем ће учествововати, овог пута заједно са дечацима, јесте Балканска математичка олимпијада, а у јулу их очекује и светска математичка олимпијада.

И Богдана и Маријана су матуранткиње. Обе су примљене на престижни Универзитет "Кембриџ", а да ли ће школовање наставити у Великој Британији зависиће од тога да ли ће добити стипендије.

Упитане да ли би се, у случају да оду на Кембриџ, после школовања вратиле Србију, девојке дају различите одговоре.

Богдана без оклевања каже да би се вратила, али њена другарица мисли другачије.

"Надам се да ће ситуација бити нешто боља када завршим школовање. Сада нисам сигурна да бих се вратила у Србију", каже Маријана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије