Читај ми!

Полемика између Стефановића и Јанковића

Неће бити поновне истраге о трагедији која се десила у стану Саше Јанковића 1993. године, јер је случај апсолутно застарео, саопштава министар унутрашњих послова. Ипак, Небојша Стефановић наводи да ће се у интересу јавности објавити оружни лист и власничко кретање оружја након што МУП прикупи те податке. Они већ постоје, одговара Саша Јанковић. Заштитник грађана сматра да је реч о нападу на институцију од поверења грађана.

Oткуда документа о 22 године старом самоубиству сада у медијима – министар полиције Небојша Стефановић не зна. Иако не искључује цурење информација, објашњава да су за све то време разни имали увид у документа. Он је имао у записник полиције од 1. априла.

Стефановић наводи да у извештају пише да је у стану Јанковића пронађена мртва особа, да је смрт констатовао лекар и да је о томе обавештен истражни судија.

Такође, у извештају пише да Јанковић за пиштољ ЦЗ није поседовао оружни лист и да му је тај са оквиром и да му је пиштољ привремено одузет, о чему је издата одговарајућа потврда.

Пут пиштоља ће, каже Стефановић, бити утврђен у евиденцијама МУП-а, због јавности. Од кога је и када купљен и коме продат. Потом ће бити саопштено, а нове истраге неће бити.

Стефановић је рекао и да је у консултацијама са Тужилаштвом у вези са тим случајем утврђено да је наступила апсолутна застарелост и да се истрага неће водити.

"Понављам, не ради се о случају да ли је било оружја или не, већ о томе да је један човек изгубио живот. Да ли се сам убио или се догодило нешто друго – ја то не могу да тврдим", наводи Стефановић.

Јанковић може. И тврди: у тренутку самоубиства није био у стану, када је дошао тачно је да у првом тренутку није имао дозволу за пиштољ код себе јер му ју је из Лознице доносио отац. Али подвлачи – пиштољ има електронску документацију у МУП-у.

"Ја сам јасно рекао да је пиштољ легалан, да је први власник мој отац, да је пиштољ након истраге враћен и да сам га после 15 година отуђио трећој особи такође уредно у МУП-у", каже Саша Јанковић.

Заштитник поручује да неће подлећи различитим притисцима и да ће без компромиса наставити да штити права грађана.  

"Зашто се ово дешава – не знам, али поверење које стоји иза ове институције због начина рада се неће променити и од почетних оптужби да је пиштољ нелегалан дошло се до тога са ким сам се ја дружио у студентским данима. То не доликује озбиљној расправи", каже Јанковић.

Вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехра изјавио је да је забринут због кампање која се води против институције и личности Саше Јанковића. 

Председавајући ОЕБС-у, српски шеф дипломатије Ивица Дачић наводи да је саопштење Мисије ОЕБС-а у Србији "зачуђујуће" јер је последњих месеци на више састанака, укључујући и са шефом Мисије Петером Буркхартом, закључено да је сарадња са Србијом на највишем нивоу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије