Читај ми!

Директорат објавио детаље о инциденту на лету "фалкона 50"

Комисија је утврдила да је на лету "фалкона 50" ка Ватикану постојао проблем са трећим мотором, да је посада у том случају поштовала процедуру, али и да је кафа била просута по командној табли.

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије објавио је на конференцији за новинаре детаље из два одвојена извештаја, једног о квару на трећем мотору и другог о течности просутој на контролној табли у владином "фалкону 50".

Просута кафа може бити узрок враћања авиона у којем је био председник Србије Томислав Николић на лету Београд–Рим, али коначни извештај о догађају 17. априла биће представљен по повратку авиона са сервиса у Базелу, рекао је директор Дирекције за безбедност и надзор у Директорату цивилног ваздухопловства Александар Годић, преноси Танјуг.

Упитан да ли је грешка посаде могла да узрокује пад авиона, Годић је рекао да је посада, према досадашњим информацијима, поступила како треба и није могла да изазове пад авиона.

На питање да ли је тачно да је авион у току инцидента пропадао два километра на нос, Годић је рекао да се према првим информацијима то није догодило, али да ће чињенице о томе бити познате по завршетку коначног извештаја.

Директорка Директората за цивилно ваздухопловство Мирјана Чизмаров негирала је да се у састављање извештаја умешала политика, јер, како је рекла, Директорат је независно регулаторно тело које се искључиво бави безбедношћу ваздухопловства у Србији.

Чизмаров је детаљно објашњавајући наводе из прелиминарног извештаја о ванредном догађају на лету Авио-службе Владе Србије на авиону "фалкон 50" регистарских ознака JY-BNA навела да је током лета услед грешке посаде дошло до ненамерног извлачења слотова за случај нужде.

То је, додала је, довело до неуобичајеног понашања авиона и нежељеног губитка висине, а потом и до престанка рада мотора број 3 на авиону.

"Посада је уочила грешку и исправно реаговала, извршено је увлачење слотова за случај нужде и стабилизован је лет авиона", рекла је Мирјана Чизмаров цитирајући извештај.

Према њеним речима, у повратку ка аеродрому у Београду, посада је извршила прописану процедуру за покретање трећег мотора у ваздуху и мотор је поново активиран.

Привремена суспензија посаде "фалкона"

Мирјана Чижмаров је навела да је 20. априла објављен разговор са члановима посаде авиона, којима је одмах по пријему информација о догађају изречена мера забране летења до давања изјаве ваздухопловним инспекторима.

Пилот и копилот су, како је навела, детаљно описали читав ток лета и, поред осталог, рекли да се "током фазе крстарења пролио мањи део кафе по пиједесталу услед потреса који је изазвала турбуленција".

Ваздухопловни инспектори су потом одлучили да привремено забране рад члановима летачке посаде и истог дана су им издата решења, наводи се у извештају.

Чизмаров је рекла да ће јој ваздухопловни инспектори након сагледавања комплетне документације у року од 72 сата од уручивања решења о привременој забрани рада доставити писани предлог да се члановима посаде потпуно или делимично суспендује коришћење дозволе.

Навела је да у року од пет дана од пријема предлога треба да о њему одлучи, а у суптроном ће се сматрати да је забрана рада престала.

Директорка Чизмаров је навела да је одмах по повратку авиона у Београду обављен инспекцијски надзор и да је утврђено да је пилот у рубрици "примедбе" уписао да је дошло до случајног активирања "emergency slot extension" прекидача када се при понирању угасио мотор број 3, који је поново стартован после неколико минута, као и да је слетање извршено нормално.

Дана 18. априла био је планиран пробни лет авиона по препоруци Директората и у договору са авио-службом Владе Србије, али није обављен због немогућности стартовања мотора број 3, када је и констатован проблем у горивном систему мотора. У извештају се наводи да је одлучено да авион са два мотора прелети у базни сервис у Базелу како би мотор био накнадно проверен и замењене компоненте горивног система.

Варнице на релацији Пак–Михајловић 

Инцидент са "фалконом" изазвао је варнице између саветнице председника Станиславе Пак и министарке Зоране Михајловић.

Пакова тврди да Михајловићева жели у фотељу председника или премијера, па је, да би умањила значај догађаја и дискредитовала председника, медијима доставила поверљиву информацију о проливању кафе у току лета.

"Сасвим јасно коме је у интересу да Влада и председник падну да би та особа имала...", наводи саветница председника Србије. На питање о коме је реч, Станислава Пак одговара: јасно је из свега овога.

Михајловићева није желела пред камере, а у СНС-у кажу да ће о свему разговарати унутар странке.

"Поштујемо различитост мишљења, али их остављамо за страначке органе, будући да су обе њихови чланови. Министарка Михајловић је потпредседница странке, а Станислава Пак чланица Главног одбора", рекао је Зоран Бабић из СНС-а.

Српска напредна странка ће седницу Главног одбора одржати у недељу. На прошлој седници лидер странке је поручио да ће из странке бити избачени они који ради позиција буду водили медијске ратове против страначких колега.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије