Читај ми!

Строжи критеријуми за пријем у комуналну полицију

Ко убудуће буде желео да постане комунални полицајац мораће да прође строжи конкурс и психолошке тестове. То предвиђају измене и допуне Закона о комуналној полицији. Поступање оних који већ раде, биће преиспитано.

Бахати грађани или брутална комунална полиција - после сваког инцидента питање је исто, али су различити одговори. Кажњени верују да се овлашћења прекорачују, док је став униформисаних да је све по закону.

Верује се да ће две стране приче приближити закон, који предвиђа тежи пут до посла комуналног полицајца него раније. "Испоставило се да је тестирање, то јест улазни критеријум био мало слабији", рекао је Срђан Илић из Комуналне полиције.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да ће се пооштрити процедуре око здравствених прегледа.

"У претходном периоду имали сте могућност да се здравствени прегледи ураде у већем броју здравствених установа. Ми ћемо инсистирати да то буду само здравствене установе које су сертификоване за тако нешто, како би се избегло да кандидати, што се дешавало у претходном периоду, не прођу једну, другу установу, у трећој нађу неку везу и добију папир да су подобни за ту функцију", рекао је Мали.

Психолози кажу да је за ту функцију потребна стабилна личност.

"Подразумева се да има просечну интелигенцију свако ко конкурише за комуналног полицајца, и они који су примљени, да буде емоционално стабилна личност са високим прагом толеранције с обзиром на врсту и тежину задатака које обављају", објашњава психолошкиња Данијела Драгићевић.

Закон комуналној полицији дозвољава да легитимише грађане, да примени средства принуде - физичку снагу, палицу или лисице. За прекорачење овлашћења следи дисциплинска и кривична одговорност. Тврде да тога у претходном периоду није било.

Ипак, полицајце очекује ревизија досадашњег рада, али и надзор будућег. Две верзије једног догађаја требало би да искључи камера, која ће снимати интервенције.

"Тренутно имамо 11 камера, Град нам је обећао и ради се на томе да свака патрола има камеру. Она ће служити како за заштиту грађана, тако и да заштити комуналног полицајца, и снимаће само поступања", каже Срђан Илић.

Пошто раде у три смене, на улицама је у сваком моменту свега стотину полицајаца, а укупно их је 311. У Граду сматрају да је то за престоницу недовољно. У протеклих годину дана није запослен ниједан. Градоначелник најављује запошљавање још 1.000.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије