Читај ми!

Борцу Колубарске битке праунуци вратили украдену пушку

На споменик борцу Колубарске битке Живојину Глигоријевићу његови праунуци вратили су пушку коју су украли непознати вандали под окриљем једне фебруарске ноћи.

Вајар Иван Марковић излио је нову пушку у бетону, по узору на аутентичну, какву су тада носили трећепозивци, преноси Танјуг.

Како су и обећали, праунуци Драган и Зоран Глигоријевић су уместо пушке од дрвета и метала, каква је грубо истргнута из десне руке Живојина, направили пушку од бетона, по узору на оне коришћене у то време. Пушку је направио вајар Иван Марковић.

"Са Марковићем сам отишао у Завичајни музеј где смо прекопирали димензије пушке типа 'бердан', руске једнометне пешадијске пушке, калибра 10,67 из 1886. године, која је била у наоружању трећег позива српске војске", испричао је Драган новинарима.

Марковић је излио гипсани калуп и у њему отиснуо модел пушке направљен од глине. У калуп је уливен бетон, а када се одливак осушио, пушку је префарбао, објаснио је праунук борца са Колубаре.

Споменик је подигнут 1920. године у Јагодини и реч је о једном од најлепших споменика крајпуташа у Србији, по оцени стручњака Регионалног Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца.

Непознати вандали нису били први који су из десне руке статуе Глигоријевића ишчупали пушку, то су урадили и војници фашистичке Немачке у Другом светском рату, а било је покушаја да се украде и прошле године.

"Када су то урадили, не знам шта су мислили, да је пушка права, или су је брутално откинули због два килограма гвожђа које ће продати, изјавио је тада Глигоријевић.

Споменик је био у веома лошем стању и породица Глигоријевић га је обновила прошле године како би у новом сјају дочекао стогодишњицу Великог рата и погибије храброг претка.

Споменик је дело познатог београдског вајара тог времена и током 95 година, од када је изграђен, преживео је Други светски рат и све недаће времена, издржао је кише, мразеве, небригу, јаке вибрације возова на међународној прузи Београд-Ниш која пролази само неколико метара од њега.

На споменику пише да је Живојин Глигоријевић "био други позивач, да је погинуо у 38. години живота, да је припадао првој чети другог батаљона петог пука Моравске дивизије" и да је споменик подигла супруга Алексија са синовима Мирославом и Мијајлом и кћерком Милицом".

Такође пише: "Стан путниче, стан рођаче те прочитај спомен мој који падо на чуку. Крвљу сам земљу залио и костима земљу потрусио 21.11.1914. године".

На дан откривања споменика 1920. године приређено је опело, којем су присустовали високи војни званичници тог времена и који су постхумно одликовали Живојина Глигоријевића и породици уручили орден и плакету", подсетио је праунук Драган.

Споменик се налази на почетку улице Рибарски пут, одмах уз пружни прелаз на државном путу Јагодина-Свилајнац-Деспотовац.

О Споменику је шездесетих година прошлог века рађен документарни филм који је приказиван у журналима пре пројекције играних филмова у биоскопима, рекао је Глигоријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара