Читај ми!

Неслагања стручњака о легализацији канабиса

Да ли ће, као у појединим земљама, марихуана и код нас добити статус медикамента, још се не зна. После иницијативе удружења "Лекализација", формирана је Радна група, а конкретни предлози могући су ускоро.

Удружење које се залаже за легализацију канабиса у медицинске сврхе чине углавном пацијенти који имају карцином, неуролошке, реуматске и још неке болести. За мање од годину постојања, приступило им је око десет хиљада истомишљеника.

"Удружење је поднело захтев Министарству здравља. Тај захтев је у међувремену процесуиран, формирана је радна група, која се у овом тренутку бави проналажењем модалитета у којем би медицински канабис могао да се користи у Србији", каже председник Удружења "Лекализација" Антоније Ковачевић.

"Први састанак радне групе је био пре две недеље. У радној групи су људи и који заговарају легализацију марихуане, али и људи који се према томе опрезно опходе. Наш договор је да се састанемо до краја априла, сви са својим доказима", каже проф. др Даница Грујичић.

Радна група Министарства здравља формирана је како би израдила предлог о легализацији канабиса у медицинске сврхе.

И док су ову биљку у медицинске сврхе легализовали у на пример 11 земаља Европске уније, у Србији деривати канабиса имају илегални статус. Међутим, за пацијенте препрека нема. Таква непроверена куповина, има многе последице.

"Људи када узимају тај канабис, они не знају да ли је тај лек добар, да ли има пестицида, тешких метала, гљивица. Упитна је чистоћа тих препарата", истиче др Предраг Николић, фармаколог и пацијент који се лечи уљем канабиса.

Данас је канабис тема која изазива велико интересовање јавности, али и неслагање стручњака - нарочито када је реч о лечењу онколошких пацијената.

"Што се тиче легализације уља, ми ћемо брзо дати своје саопштење и мишљење. Мишљења ће бити подељења, али ја колико знам, не постоје никакви научни докази који потврђују да уље од канабиса лечи рак. Па, под условом да прође Агенцију и да се направи фабрика, ја немам ништа против. Али то мора бити апсолутно под фармацеустким контролом", истиче проф. др Даница Грујичић.

"За све то постоје клиничке и претклиничке студије, Њих више од 35 и чланови радне групе који су истовремено лекари и чланови ће донети на следећем састанку ово што ми тврдимо", наводи председник Удружења "Лекализација" Антоније Ковачевић.

Радну групу чине представници министарстава здравља, унутрашњих послова, правде, пољопривреде и представници Агенције за лекове и Удружења пацијената.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара