Читај ми!

Србија неспремна за одбрану од града

Традиционални почетак сезоне одбране од града 15. април, последњих година се углавном мења. И даље, међутим, важи правило да сезону чекамо са недовољним бројем ракета. Још нема закона који би требало да уреди ту област, а ако и буде усвојен ускоро, заштитио би усеве тек следеће године.

Док пољопривредници гледају у небо, надлежни не могу да потврде када би сезона одбране од града могла да почне.

Усеве у Средњем Добрињу код Пожеге од градоносних облака штите отац и син, стрелци Милан и Мирко Ковачевић. Годинама нема довољно ракета. Ове, још ниједна.

"Кад имамо ракета имамо сигурност у посао који радимо, кад нема, то је богу плакати", каже срелац Милан Ковачевић.

За четири хиљаде динара месечно, раде да би заштитили и оно што сами посеју.

"Мучимо се да посејемо, да роди, да продамо - прошле године се задесио град у јуну, ми се трудимо да не дође до њега, али главни услов свега су ракете", истиче Мирко Ковачевић.

Да би заштитили пољопривреднике, ракете купују и локалне самоуправе. Скромно и у јеку сезоне.

"Могу само да кажем да је Општина Пожега издвојила четири милиона динара из пољопривредног фонда и да ће из тог фонда бити набављен одређен број ракета", наводи председник Општине Пожега Милован Мићовић.

Сектор за ванредне ситуације набавио је 2.900 нових ракета. Са прошлогодишњим залихама локалних самоуправа има их свега 6.200. Отприлике три по противградној станици, а требало би да их буде четири пута више. Питање је и када ће одбрана од града почети.

"Прецизан датум не могу вам овог тренутка рећи. Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације је предложено Министарству финансија да размотри набавку 11.000 ракета да би се постигао неки оптимални минимум у смислу функционисанаја система", објашњава заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић.

Противградна заштита је од 2011. у надлежности Сектора за ванредне ситуације. Осим што је из Републичког хидрометеоролошког завода лопта пребачена у њохово двориште, у Сектору кажу, ништа се није урадило да се проблем системски реши. Пара хронично нема, а и проблем у организацији је готово непремостив. И даље се чека нови закон.

"Иницијатива је да се сектор за заштиту од града поново инволвира у РХМЗ под надлежношћу Министарства пољопривреде. Он ће на један другачији начин решити и легислативно и финансијски одбрану од града", истиче Стевановић.

Извесно је да Закон неће предухитрити евентуалне овогодишње непогоде. Искуства од раније показују да штета може да буде огромна. Хиљаду евра по хектару, ако град погоди кукуруз или пшеницу, до чак 25.000 евра по уништеном хектару јабука. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара