Читај ми!

"Недовољна улагања главни узрок поплава"

Министарка пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић оценила је да су недовољна улагања главни узрок елементарних непогода и додала да се скоро 12 месеци након прошлогодишњих поплава и даље на 97 локација спроводе мере санације водних објеката.

Снежана Богосављевић Бошковић је изјавила да су прошлогодишње поплаве нанеле велика оштећења, и да Програм обнове оштећених водних објеката обухвата хитне интервенције, санацију водних објеката, као и истражне и студијске радове", јавља Танјуг.

Хитне интервенције спроведене су током одбране од поплава затварањем пробоја на насипима и обалоутврдама на 55 најугроженијих локалитета, а ванредна одбрана на 1.120 километара објеката за заштиту од спољних вода и на 1.070 километара на подручјима која се бране од унутрашњих, подсетила Богосављевић Бошковић.

"Влада је у септембру усвојила закључак о програму обнове оштећених водних објеката, а укупна вредност радова је 1.411 милијарди динара. Они су у току и требало би да буду завршени до краја маја", додала је министарка пољопривреде.

Подвлачи да су истражне и студијске активности посебно важне, па је тако у 2014. години Институт "Јарослав Черни" извршио експертизу о стању система одбране од поплава и санацији оштећења.

Упркос уклањању оштећења потребно је радити на унапређењу мера заштите од поплава, напомиње министарка, нарочито због тога што су годинама улагања у одржавање постојећих и подизање нових насипа била знатно мања од потребних.

"На пример, само за одржавање 2.000 километара насипа и мрежа канала за одводњавање у централној Србији годишње је потребно око две и по милијарди динара. Од 2008. године улагано је тек трећина неопходних средстава и нема сумње да је ово основни разлог због чега је дошло до поплава и штета, па је рачун због тог немара и недомаћинског понашања стигао на наплату", напомиње министарка.

Министарка поручује да су потребна знатна средства за припрему техничке документације и обављање радова на приоритетним локацијама.

Како каже, спремни су пројекти унапређења заштите од поплава за најугроженија подручја, попут изградње и обнове насипа и регулисаних корита на Сави у Мачви, Црници у Параћину и Ресави у Свилајнцу.

"Ови пројекти вредни 15,7 милиона евра пријављени су за финансирање из предприступних фондова ЕУ, а радови би требало да почну овог пролећа. За ову годину је планирана и реконструкција заштитних објеката на реци Рашкој у Новом Пазару, Јасеници у Смедеревској Паланци, Моравици и Јужној Морави у Алексинцу и у месту Радујевац на Дунаву код Неготина, а вредност радова је 8,35 милиона евра", закључила је министарка пољопривреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара