Читај ми!

Обележена годишњица убиства Славка Ћурувије

Представници новинарских удружења су, полагањем венаца и паљењем свећа код спомен-плоче новинару Славку Ћурувији, обележили 16 година од његовог убиства и позвали надлежне да учине све да тај злочин у потпуности буде расветљен.

Министар културе и информисања Иван Тасовац истакао је да је интерес и Владе Србије и Министарства културе да случај убиства Ћурувије добије судски епилог, да починиоци буду кажњени и да се расветли политичка позадина убиства, преноси Танјуг.

"То је не само законска, већ морална обавеза према породици, жртви, друштву, али и целокупној новинарској заједници", рекао је Тасовац у Светогорској 35, на месту где је, на Ускрс 1999. током НАТО бомбрадовања убијен Ћурувија.

Тасовац је истакао да је безбедност новинара приоритет, као и да је циљ да и други нерасветљени случајеви убистава новинара буду доведени до судског процеса.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић нада се да ће Ћурувија, као и његова породица, али и новинари, дочекати правду ове године.

"Славков брат Јован ми је из болничког кревета рекао: ја више немам времена и плашим се да нећу дочекати правду. Ја се надам да ће он дочекати правду. Ово је ипак мало другачији дан него претходних година када смо били овде", рекла је Смајловићева.

Почетак суђења чека и Бранка Прпа, која је била са Ћурувијом у тренутку убиства.

"У том смислу то нешто значи. Пре свега гарантује и новинарској професији у будућности и сваком грађанину да не може неко да га убије насред улице и да 16 година нема судског процеса", напоменула је Прпа.

Указује да би суђење требало да почне за месец дана, а да данас у Београду постоји улица Славка Ћурувије, као и фондација која носи његово име, што је важно као сећање на његов лик и дело.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић истиче да је држава учинила важан корак подизањем оптужнице за убиство новинара Ћурувије и да се очекује да се добију одговори на конкретна питања – ко су убице, али и ко су налогодавци.

Почетком марта ове године Специјални суд у Београду потврдио је оптужницу против четворице припадника некадашње Државне безбедности којом их терети за убиство Ћурувије 1999. године.

Тужилаштво је оптужило тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ Милана Радоњића, главног обавештајног инспектора у Другој управи Ресора Ратка Ромића и припадника резервног састава тог ресора Милана Курака.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Фондација "Славко Ћурувија" саопштила је раније да држава својим деловањем мора да увери да суђење оптуженима за Ћурувијину смрт није само последица једнократног геста политичке воље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара