Читај ми!

Чија је брига оронули Дом војске у Пожаревцу?

Делови зграде Дома војске Србије у Пожаревцу, поново су почели да падају по тротоару, угрожавајући пролазнике. То је покренуло питање одговорности власника. Три иниституције негирају да су надлежне за ову зграду.

Већ други пут у последњој деценији, Клуб Војске Србије у Пожаревцу, некадашњи "Гранд хотел" који је трговац Милорад Карамарковић оставио пре деведесет година родном Ваљеву, пажњу привлачи осипањем своје фасаде по тротоару угрожавајући пролазнике. Откако се покренуло питање санирања, више га нико није желео.

"Што се тиче Дома војске у Пожаревцу, он није у власништву града Ваљева, по судској одлуци, зато што је још давне 1955. године он теретним правним послом пренет војсци уз уговорену накнаду", каже Јелица Стојановић, начелница градске управе у Ваљеву.

Од 2006. године, Министарство одбране је Клуб војске три пута безуспешно нудило Граду Пожаревцу за накнаду од 240 милиона динара. Чак пет пута је оглашавана продаја у поступку јавног надметања.

Начелник градске управе Пожаревац, Бојан Кузмановић, подсећа да је купопродајна цена по којој је тада Министарство одбране нудило зграду, била јако висока и да Град није пронашао интерес, поготово имајући у виду стање објекта.

Од девојке око које су некада вођени и судски спорови како би је присвојили, зграда Клуба војске Србије претворила се у оцвалу удавачу коју од тројице потенцијалних младожења: Пожаревца, Министарства одбране и Ваљева, сада не жели ниједан.

У међувремену, јавили су се и наследници трговца Карамарковића, који ће можда скинути терет са леђа три институције.

"Имамо сазнања да су наследници бивших власника поднели захтев пред Агенцијом за реституцију, подручна јединица Ниш, да им се објекат врати", напомиње Бојан Кузмановић.

Упркос дугој преписци, Министарство одбране није дозволило да екипа РТС-а уђе у зграду, али колико се види кроз прозоре, унутрашње стање није много боље од спољног.

У Министарству одбране кажу да нису планирали средства за објекте који
им нису од користи, али да ће покушати да пронађу новац за најнеопходније радове како би зграда била иоле безбеднија.

Док се процес реституције не заврши, некада репрезентативна зграда од 2.500 квадрата, ружиће центар Пожаревца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара