Читај ми!

Повратак Срба у косовску царину

Двадесет Срба који су напустили посао када је 2008. године Косово прогласило независност вратило се у косовску царину.

Они су потписали уговоре а ускоро ће то урадити још четворица њихових колега, рекао је директор царине Љуљзим Рафуан, а преноси Танјуг.

"На основу Бриселског споразума и дијалога који се води и на основу стратегије владе за реинтеграцију службеника, ми смо формирали радну групу која је одрадила верификацију и проверу ових службеника", додао је Рафуан.

Рафуан је објаснио да је "проверу изврила и полиција, суд и тужилажтво и на основу тих провера донета је препорука да се ови службеници врате на посао", пренео је РТК два.

Министарка за дијалог Београда и Приштине Едита Тахири наглашава да је Бриселски дијалог омогућио повратак цариника на посао.

Тахири је истакла и да су "разговори у Бриселу створили климу и предуслове за директне разговоре косовске владе и Срба на северу Косова".

"Желим да охрабрим све грађане српске националности који живе на северу Косова, а који су својевољно напустили радна места у косовским институцијама да се, уколико су спремни, врате на посао", навела је Тахири.

Напомиње да би у наредном периоду требало да се разговара о повратку Срба у Пореску управу и остваривању права грађана са севера на косовску пензију.

Дијалог који се кроз трибине, радионице и округле столове водио у Северној Митровици између Срба и представника косовских институција подржала је норвешка амбасада.

Амбасадор Норвешке Јан Брату напомиње да је важно да се покаже свим грађанима да су све косовске институције отворене.

"Било је оних који су говорили да су косовске институције затворене и да нису отворене за невећинске заједнице", рекао је Барту и додао да је "потписивање уговора још један пример да то није тачно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара