Читај ми!

Ускоро већа овлашћења извршитељима

Министарство правде Србије објавило је Нацрт новог закона о извршењу и обезбеђењу који омогућава делотворнију заштиту извршног дужника, пре свега враћањем права на жалбу на решење о извршењу, затим проширује надлежност извршитеља и чини ефикаснијим поступак извршења.

Нацрт новог закона и детаљно образложење у целости су објављени на сајту Министарства правде које је позвало све грађане и стручну јавност да се укључе у јавну расправу и да дају своје коментаре, преноси Танјуг.

Министарство правде је одредило дуг рок јавне расправе, од 90 дана, како би се што већем боју људи омогућило да у њој учествују имајући у виду да је реч о системском закону за који су заинтересовани и грађани и привредни субјекти, рекла је помоћница министра правде Нела Кубуровић.

Главна новина увођење могућности да и извршитељи доносе решења, a до сада су доносили закључке, јер се сматрало да за исте поступке које спроводе извршитељи и суд не би требало правити разлику, указала је Кубуровићeва.

Друга новина, како је додала, је поновно увођење могућности жалбе у извршни поступак, јер се жалба сматра делотворнијим правним средством заштите и пре свега штити извршне дужнике.

До сада је постојала могућност улагања приговора на закључке извршитеља и то не све.

Постојао је и захтев за отклањање неправилности, али се показао као нецелисходно средство заштите у пракси, што је још један разлог за враћење законског права на жалбу, објаснила је помоћница министра правде.

Неуједначена судска пракса је такође била разлог за враћење жалбе, јер су, како је указала Кубуровићева до сада о приговору одлучивали основни судови, па се дешавало да на подручју једног Вишег суда, више основних судова различито поступа.

Нацртом је предвиђено и проширење надлежности извршитеља, па ће тако бити искључиво бити наделжни за спровођење извршења потраживања Републике Србије.

Кубуровићева је напоменула да је у плану да се Законом о прекршајима новчане казне изречене у прекршајном поступку такође доделе у надлежност извршитељима, с тим што је ту потребно изменити Закон о прекршајима.

Будући закон о извршењу и обезбеђењу, ће у складу Стратегијом за спровођење реформе правосуђа и Акционим планом регулисати континуирану обуку извршитеља по програму који ће прописати Комора извршитеља, а обука ће бити обавезна и за кандидате за извршитеље, додала је помоћница министра.

Законом би требало да буде појачана и дисциплинска одговорност извршитеља, јер су се одредбе важећег Закона показале као недоводљно прецизне и јасне.

"Нацртом се установљава шири круг дисциплинских прекршаја и на јасан начин раздваја надлежност Коморе извршитеља и Министарства правде за вршење надзора над радом извршитеља", навела је Кубуровићева.

Она је истакла да је у плану и измена судских такси с обзиром на то да је до сада било предвиђено да се плаћа иста такса судовима, без обзира да ли суд само доноси решење о извршењу или и спроводи извршење.

До сада су се професионални извршитељи, који су уведени у наш правосудни систем попуарно називали "приватни", али нацрт их сада назива јавним, којим их разликује од судских извршитеља.

Због низа недостатака који су се показали у пракси, одлучено је да се припреми нови закон, у коме би били детаљно реконструисани сви сегменти које уређује важећи Закон о извршењу и обезбедењу, указали су писци Нацрта закона у образложењу.

Када је реч о спроводењу извршења, начелно је остала паралелна надлежност суда и јавних извршитеља, а изузетак су само случајеви у којима је суд искључиво надлежан за спроводење два извршења.

То су извршење одлуке ради враћања запосленог на рад и одлука које се тичу породичних односа, јер је у питању јавни интерес, због чега држава треба да задржи надлежност и одговорност за то, указали су писци закона.

Јавни извршитељи остају искључиво надлежни да доносе решења о извршењу на основу рачуна за извршене комуналне или сродне услуге и да, у одсуству приговора извршног дужника, спроводе извршење решења које су донели.

Новим законом стичу искључиву надлежност да извршавају решења о извршењу у којима су извршни повериоци држава, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, напомиње се у Нацрту.

Међутим, Нацрт закона прописује и да јавни извршитељи и њихови заменици до 1. јануара 2017. године положе правосудни испит, а у супротном ће бити разрешени.

Важећи Закон тражи само да извршитељ да буде дипломирани правник.

Нацтом је предложено да нови Закон о извршењу и обезбеђењу ступи на снагу 180 дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара