Читај ми!

Фондација: Јавност мора да тражи истину о убиствима новинара

Држава својим деловањем мора да пружи уверење да суђење оптуженима за смрт Славка Ћурувије није само последица једнократног геста политичке воље, поручују пред годишњицу убиства из Фондације "Славко Ћурувија".

Фондација "Славко Ћурувија" наводи да значај суђења није само у могућности да се коначно затвори једно од најмрачнијих поглавља српске скорије историје, већ и у утицају који може да има на будућност новинарства у Србији, преноси Танјуг.

"То мора бити поуздани знак трајног институционалног опредељења да су слобода мисли и говора вредности којима Србија суштински тежи и које је спремна да брани по сваку цену", истиче се у саопштењу.

Према подацима НУНС-а, само у 2014. години била су 22 случаја претњи или физичких напада на медијске раднике и медије, а у највећем броју тих случајева починиоци су остали непознати или некажњени.

"Да ли ће напади на новинаре и даље пролазити без последица по починиоце и да ли ће се новинари, у страху за голи живот, повући још дубље у аутоцензуру? Какве шансе имамо да постанемо слободно друштво, са новинарима који се плаше да пишу", питају из Фондације.

Зато случај "Ћурувија" не сме бити закључен пре него што се у судском процесу коначно и непобитно не утврди ко је наредио, а ко је извршио убиство и који су мотиви напада.

Рад Комисије за истраживање убистава новинара мора се наставити док не дође до подизања чврстих оптужница и покретања поступака у којима ћемо сазнати ко је и по чијем налогу убио и Даду Вујасиновић и Милана Пантића.

"Зато целокупна јавност мора гласније и сложније него икад да тражи пуну истину о убиствима новинара и нападима на новинаре, казне за налогодавце и извршиоце и потпуну безбедност свих који се баве новинарским послом у Србији", закључују у саопштењу.

Од убиства новинара Славка Ћурувије прошло је шеснаест година. Готово у дан са годишњицом смрти, одржаће се и припремно рочиште на суђењу оптуженима за убиство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара